Євген Цимбалюк

Євген Цимбалюк

Журналіст, оглядач, блогер

Велика матір Америки – родом із Рівного

11.12.2017 06:30   Джерело: RvNews
Автор : Євген Цимбалюк

 Недавно в українських ЗМІ з’явилася інформація, що в Центральному парку Нью-Йорка (США) відкрито пам’ятник-фонтан жінці, яка народилася в Рівному. З приводу цієї інформації я «електронкою» зв’язався з Лідією Карповець, рівнянкою, яка наразі перебуває на американських теренах. Пані Лідія з цікавістю сприйняла звістку про землячку.

А заодно через день, побувавши в згаданому парку, розташованому в популярному районі Мангеттен, підтвердила, що його, дійсно, прикрашає меморіал на честь Софії Лоуб. Різниця лишень в тому, що згаданий фонтан відкритий не наразі, а в далекому 1936 році, через 7 років після того, як Софія Лоуб (Саймон), справді уродженка Рівного, пішла із життя у засвіт.

null
Таким в історії залишився світлий образ Софії Лоуб (Саймон) родом з Рівного. Фото надане автором

За що ж удостоїлася представниця колишньої Великої Волині увіковічитися в меморіалі в Сполучених Штатах Америки? Насамперед за відстоювання прав людини, і в першу чергу прав дітей. Спочатку вона це здійснювала, будучи журналісткою. Затим на посаді президента Міського комітету дитячого соціального забезпечення. За її ініціативи було створено Комітет з питань соціального захисту дітей в Америці.

У 1925 році на Першому Міжнародному конгресі з благополуччя дітей в Женеві було прийнято її резолюцію про підтвердження права сиріт на сімейне житлове помешкання. Раніше вони могли жити лише у дитбудинках. Її доповідь про сліпих дітей у Сполучених Штатах була одноголосно прийнята Лігою Націй у 1926 році. Їй також вдалося домогтися впровадження у 42 штатах пенсій вдовам.

 Щодо життєвого шляху достойниці, то він почався у Рівному. Народження Софії (Соні) припадає на 1876 рік. Її батьком був Шмуель Саймон, матір’ю – Марі Кері. Ця родина після народження Софії прожила у Рівному сім років і трималася матеріально на батьковому «бізнесі», який працював ювеліром та мав свою майстерню.

 А далі сім’я із шістьома дітьми, за батьковим рішенням, емігрувала в Америку. Поселилася в Пенсільванії, потім переїхала в Нью-Йорк. У 1896 році Софія вийшла заміж за Ансельма Лоуба, їхнє подружжя протрималося 14 років. А затим розлучена Лоуб починає активно займатися літературою та журналістикою. Пише вірші, оповідання, статті, які розсилає по видавництвах та газетах. Ці твори, головною темою яких стали самотні матері й діти, що потребують допомоги, завоювали прихильність в американської аудиторії, зробили Софію визнаною та відомою авторкою.

 У подальшому часі Лоуб активно проявила себе в громадському житті. З-поміж вище перерахованих її досягнень є ще одне – сприяння у створенні дитячого майданчика у Центральному парку Нью-Йорка. Ініціативу зі створення такого майданчика проявив тогочасний філантроп Август Хекшер, однак на початках зустрів спротив щодо своєї ідеї. Йому не надавали дозволів на будівництво. І тоді за справу взялася Софія Лоуб, котра здійняла інформаційну хвилю з приводу цієї бюрократичної тяганини і зрештою допомогла, аби справа стала реальною.

null
null
Фото надане автором

Фонтан, зведений в минулому столітті й реставрований в нинішньому, на честь американської достойниці, уродженки Рівного

Про цю та іншу життєву велич американки з рівненським корінням гідно згадали в 1935 році, звівши на її честь оригінальний та символічний меморіал. Він – у формі п’ятигранника із зображенням персонажів із «Аліси з Країни чудес» Льюіса Керрола. Із декількох отворів у пам’ятнику витікає джерельна вода, якою відвідувачі парку можуть причаститися. І не тільки, щоб втамувати спрагу, але й щоб оживити пам'ять про Велику матір Америки, як йменували Софію Лоуб (Саймон).

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews