Якою стала судова система на Рівненщині після проведення реформи?

14.12.2017 18:36   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

У середу, 13 грудня, в інформаційно-освітньому просторі  InfoHub (вул. Словацького, 3-А) відбулась прес-конференція на тему «Чи стала відкритішою та доброчеснішою судова система на Рівненщині після проведення реформи?»

null
 

Під час заходу регіональний координатор проекту «ЧЕСНО. Фільтруй суд» у Рівненській області Юрій Дюг  розповів про результати моніторингу суддів  Рівненського апеляційного суду на предмет відкритості.

- В рамках проекту «ЧЕСНО. Фільтруй суд», такий моніторинг відбувся у всіх областях України. Представники «Чесно» перевірили, чи вільний доступ до будівлі суду,  наскільки публічно проводять судові засідання, чи дотримується право громадян на фото- та відеофіксацію  судових засідань.  Однією з умов такого дослідження була анонімність, - розповів Юрій Дюг. -  Тобто судді не здогадувались, що відбувається моніторинг. Представник руху «Чесно» відвідував засідання, як звичайних громадянин. В рамках моніторингу, ми не тільки фотографували суддів, а й проводили тестову відеозйомку засідання. Таким чином дослідили роботу 15 суддів Апеляційного суду Рівненської області. У підсумку всі продемонстрували високий рівень відкритості, до проведення зйомок ставились нейтрально. Буквально одиниці цікавились, хто її проводить. Було й таке, що після засідання судді підходили і ввічливо запитували, для чого фотографували, де можна побачити фото, і чи добре вони вийшли на знімку. Якщо ж порівнювати з іншими регіонами, то там все не так добре. Судді з апеляційних судів інших областей більш гостро ставились до зйомки, намагались заборонити її, виставити громадських активістів з зали суду. Однак ці явища не мали масового характеру. Крім того, після дискусій із активістами багато суддів змінили свою думку.

- Ми постійно працюємо з суддями нашого суду над тим, щоб  покращити рівень відкритості засідань. Всі вони добре знають норми законів щодо цього і розуміють необхідність проведення засідань у такому форматі. Тому результати моніторингу стали підтвердженням того, що ми рухаємося в правильному напрямі,   - зауважила прес-секретар Апеляційного суду Рівненської області Олена Кузьменко.

Крім того, у заході взяв участь представник проекту «ЧЕСНО. Фільтруй суд», керівник громадської організації «Молодь-діє!»  Віталій Примак, який розповів про особливості перебігу судової реформи на Рівненщині, результати перевірки кандидатів із Рівного до вищих судових інстанцій.

Також під час заходу розповіли, як жителям Рівненщини допомогти викривати зловживання суддів  та правоохоронців, приховування ними статків. З цією метою громадська організація «Антикорупційний моніторинг», за підтримки  Міжнародного фонду «Відродження», реалізовує проект «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини».

В рамках цього проекту, активісти ГО «Антикорупційний моніторинг» вже провели первинний аналіз декларацій усіх суддів Рівненської області, керівник всіх рівнів Національної поліції та прокуратури Рівненської області. Декларації аналізувались за 14 параметрами, завдяки яким вдасться виявити тих представників Феміди,  реальний та задекларований спосіб життя яких потребує детальної перевірки.

Сумнівні декларації будуть проходити детальну перевірку шляхом проведення розслідування. Таким чином аналізуватиметься вся інформація стосовно підозрюваного посадовця чи судді, їх родичів, електронні декларації.

Кожне дослідження також включатиме елементи репортажу з виявлених сумнівних об’єктів нерухомості, які прямо чи опосередковано належать декларантам, інтерв’ю з ними, де вони матимуть можливість пояснити свої декларації та невідповідності в них.

Виявлені порушення оприлюднені для усіх ЗМІ та громадських об’єднань регіону під час прес-конференцій.

Інформація про порушення буде передана до НАЗК та НАБУ, а учасники проекту контролюватимуть проведення перевірки оприлюднених фактів цими антикорупційними органами.

Повідомити про факти невідповідності реального та задекларованого способу життя суддів та правоохоронців мешканці Рівненської області можуть повідомити активістів ГО «АКМ» за телефоном +380689496414e-mail: akmrivneua@gmail.com або на сторінку у Facebook.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews