«Він вас любив, люди» – надпис на могилі світила науки Казимира Дубровського у Сарнах

Знімав з петлі Єсеніна, працював за кордоном, відсидів ГУЛАГ, ховався від переслідувань у Сарнах, де й помер

29.12.2017 11:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

У Сарнах, що на Рівненщині, є вулиця названа на честь Казимира Дубровського (1892-1975). Мало хто на Рівненщині знає, хто це. А це відомий психотерапевт, який вперше розробив методику лікування заїкання. Останні місяці свого життя Дубровський прожив у Сарнах, де він і похований на міському кладовищі, пише Північ-інфо. А на його могилі вражають слова «Він вас любив, люди», що читаються як докір тій владі й системі, яка роками знищувала цього вченого лікаря.

Дубровський, за свідченнями, був першим психотерапевтом, який успішно лікував заїкання. Людина непростої долі: рано втратив батьків, а свого часу ще й був безпідставно репресований радянським режимом на багато років.

null
Фото з мережі Інтернет

Дубровський спочатку отримав освіту в художній академії в Пітері. Після чого закінчив фізико-математичний факультет та ще й військово-медичну академію. Коли там навчався, підпрацьовував санітаром на «швидкій» допомозі і саме він був у тій бригаді медиків, яка приїхала в готель «Англетер» знімати з петлі Сергія Єсеніна.

Займався науково-медичною роботою, у тому числі й за кордоном, у Англії. Та коли повернувся у Пітер, його арештували, а далі – роки заслання у ГУЛАГу.

Після того, як Дубровського реабілітували, він переїхав у Харків, де займався психотерапією і зробив значний внесок в українську медицину. Він успішно лікував заїкання. Метод Дубровського набирав популярності, у нього почали з’являтися багаточисленні учні. Із ГУЛАГу він привіз альбом малюнків. Спостерігаючи навколо себе смерть, Дубровський фіксував свої спостереження в малюнках, цінних для медицини.

В 60-х роках почались гоніння на нього, як на лікаря та психотерапевта, його оголосили шарлатаном, причому зроблено це було публічно через пресу. Залишивши роботу, він змушений був перебратися на Західну Україну. На той час йому виповнилося 82 роки. Саме так він опинився у Сарнах, де оселився у своїх друзів у будинку №10 на вулиці 17 Вересня. Прожив Дубровський в Сарнах лише півроку. Поховали відомого лікаря на міському цвинтарі.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews