Рівнянам радять придивлятися до сімейних лікарів

21.01.2018 13:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Під новий рік Петро Порошенко підписав необхідні для медичної реформи закони. Журналісти http://golosno.com.ua поспілкувалися з начальником управління охорони здоров’я Рівнеради. Віктор Іськів розповів, що очікує медицину в 2018 році. 

І хоча, за словами начальника управління охорони здоров’я Рівнеради Віктора Іськіва, поки на офіційних сайтах ці документи не оприлюднили, мало-помалу рушили: взялися за автономізацію медичних закладів.

«Основне завдання на перше півріччя 2018 - реорганізувати заклади первинної медичної допомоги (ПМД) із бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Іншими словами - автономізувати. Це обов'язкова умова, оскільки тільки медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Аби реалізувати принцип реформи: «гроші за пацієнтом», - роз’яснює Віктор Іськів.

Як неприбуткові підприємства, заклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими грошима. Зокрема вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

«Ні в якому разі не треба спекулювати таким рішенням і думати, що після цього лікувальні заклади стануть приватними. Однозначно ні. Там дуже багато запобіжників у законах. Тим більше, що без рішення сесії міської ради ніяка схема і механізм не пройде, щоб державний заклад став якимось приватним. Міністерство наполягає, аби до літа «гроші почали ходити за пацієнтом». Тому робимо все для того, щоб втиснутися у ці терміни»,- роз’яснює начальник.

Відомо, що  2018 і 2019 роки - перехідний період реформи. На цей час залишаються обидві системи фінансування: медична субвенція і прямі виплати за договорами з НСЗУ. Тому до початку прямих виплат із Державного бюджету за договорами з НСЗУ заклади первинної ланки (зокрема автономізовані) фінансуватимуться за рахунок медичної субвенції, як і раніше.

Заклади, які не автономізуються та не укладуть договори з НСЗУ, будуть до кінця 2018 року фінансуватися за рахунок медичної субвенції. Там зарплати лікарів будуть прив'язані до тарифної сітки.

«Стосовно договорів із сімейними лікарями, то поки не треба бігти і шукати лікаря. Рекомендую рівнянам придивлятися. Звісно, можна вже заключати угоди, але це будуть попередні угоди. Бо механізм буде такий: кожен сімейний лікар - дільничний терапевт чи педіатр - будуть зареєстровані у  системі МОЗу E-Health. Відповідно, для цього пацієнт приходить до лікаря, з яким хоче заключити угоду, лікар при пацієнті заповнює певну форму і за кілька хвилин пацієнт отримує підтвердження про те, що угоду укладено. Поки система не діє. Тому кажу: вже бігти і заключати угоди - потреби немає, але придивлятися, який би лікар підійшов – можна», - каже чиновник.

За словами Віктора Іськіва, він і сам поки угоди із лікарем не заключав. Теж придивляється. Бо навіть, якщо рівняни не одразу підпишуть декларацію із сімейним лікарем, без медичної допомоги не залишуться.

«Сьогодні і надалі діятиме територіальний принцип. Існуватиме «червоний» та «зелений» реєстр. Станом на сьогодні усі рівняни записані у так званий червоний реєстр за територіальним принципом. Якщо людина укладає угоду з іншим лікарем чи навіть із тим самим, то вона автоматично із «червоного» реєстру переходить у «зелений». Але все одно буде якась частка людей, які залишаться у червоному реєстрі, які будуть закріплені за лікарем відповідно до територіального принципу. Єдиний момент, якщо угоду з лікарем не заключено, то станом на сьогодні за пацієнтом «ходитиме» 240 гривень, а якщо угоду заключено, то сума змінюється. За дітьми від 0 до 7 років «ходитиме» – понад 700 гривень; від 7 до 16 – 444 гривень і т.д., сума поступово зменшуватиметься, а потому зростатиме для людей до пенсійного та пенсійного віку. Зараз на ці суми орієнтуємося, але поки документально вони ніде не підтверджені і ніде в офіційних документах не зафіксовані», - зауважує Віктор Іськів.

Як «лікуватимуть» систему охорони здоров’я надалі, буде достеменно відомо після оприлюднення офіційних документів. 

За матеріалами http://golosno.com.ua 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews