У Рівному відкрилась виставка 110 портретів бійців-добробатів художника Сергія Пущенка

30.01.2018 11:26   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

У Рівненському краєзнавчому музеї відзначили пам’ятну дату в історії України – 100-річчя бою під Крутами відкриттям виставки портретів сьогоднішніх українських воїнів, які кров’ю і потом, своєю звитягою відстоюють незалежність і гідність нашої держави на східному фронті.

«Мій чин на війні – художник» – так сказав про себе автор портретів художник Сергій Пущенко.

null
Сергій Пущенко. Фото Галини Данильчук

Ось що він сказав:

 «Якщо ви бачили під час Революції Гідності на київському майдані художника в чорній касці – це був я. Тоді я створив одинадцять метрових полотен тих подій. Потім Майдан плавно перейшов у війну. Я маю звання офіцерської категорії, але у Харкові проводили таку роботу, що були знищені мобілізаційні списки і, коли я звернувся у військкомат, виявилося, що мене у списках немає. Я став допомагати хлопцям-добровольцям групи «Лиса» (група розвідки спеціального призначення) а це хлопці, які пішли на війну з Майдану. Моя служба спочатку була возити їм біноклі, моноклі, бронежилети. А вже із травня 2015 року я з’явився на базі 5-го окремого батальйону Правого сектора. Почав працювати. Мій чин на війні – художник. Це моя головна зброя, за допомогою якої я втілив цю історію в портретах, в образах цих людей борців за свободу, волю і честь країни. З травня 2015 р. на базі батальйону, а також на передовій створено мною 110 портретів добровольців 5-го окремого батальйону, тоді це був Правий сектор, потім він став Українською добровольчою армією. Це 56 портретів на полотні розміром 60 х 80 см і 54 портрета розміром 60 х 80 см графічними матеріалами на папері. Один портрет був створений на розфарбованій міні нашого відомого всім артилериста, сім полотен це пейзажі війни. За цей час також підготовлена до друку книжка «Портрети добровольців на війні». На кожному з портретів воїни-добровольці залишили свої мотивації до життя, до дії, заклики, побажання. Ці портрети говорять. Через ці портрети через деякий час будуть вивчати увесь добровольчий рух. Подібної праці ніхто не робив – ні міністерство культури, ні міністерство оборони не спромоглося організувати і зробити живописне втілення сьогоднішніх фронтовиків. Ця праця консолідує людей, вона і далі буде нести цю об’єднуючу місію. Вірю, що майбутнім молодим людям портретна галерея сьогоднішніх добровольців розкаже правду про цих молодих хлопців, які для них вже будуть їх сивочолими батьками. Знати і пам’ятати про них мають усі, хто житиме в мирній і процвітаючій Україні. Український добробат довів і спростував крилатий вислів «Коли гримлять гармати, музи мовчать». Добробат показав свою велику потугу і спроможність».

null
Фото Галини Данильчук

 

null

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

На відкритті виставки були присутні бійці-добробатівці, серед яких було п’ять Героїв України. Про кожного можна розповідати багато, але сьогодні просто зривались щирі гучні оплески, звучала патріотична пісня, іскрились посмішки і втиралась сльоза.

null
Другові "Тихону" 77-і рік, а він в строю... Фото Галини Данильчук

Особливо радісно вітали найстарішого бійця батальйону друга «Тихона», якому вже 77-й рік, а він вже три роки воює. Двоє його синів вийшли з-під Іловайська і батько пішов на війну. Попри свій вік, попри застороги і вмовляння інших, він добровільно пішов до хлопців в окоп і вже звідти не захотів повертатись. Його війна, як і в тисяч інших добровольців, почалась на Майдані.

null

Саме там він зустрівся з художником Сергієм Пущенком і доля їх звела на Сході знову. Його провідником на війну став рівнянин Роман Коваль і вони нині щирі друзі. В цій людині зовсім не відчувається поважний (ні в якому разі не похилий!) вік. Він сповнений бадьорості, іскристого гумору, а ще його супутницею є бандура і пісня. Ось такі вони сьогоднішні оборонці нашої землі.

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Мати. Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews