На Рівненщині зростає підліткова злочинність

18.02.2018 13:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

У прокуратурі Рівненської області на спільній нараді керівників правоохоронних органів обговорено стан протидії підлітковій злочинності у 2017 році, а також заходи, спрямовані на виявлення та запобігання злочинним проявам серед неповнолітніх. Про це повідомляє прес-служба Рівненської області.

Як відзначив на нараді перший заступник прокурора області Ігор Ольшанецький, стан підліткової злочинності завжди викликає занепокоєність, а негативна тенденція до росту рівня злочинності серед неповнолітніх на Рівненщині у 2017 році й обумовила необхідність проведення заходу в такому форматі задля пошуку нових та ефективних засобів для її попередження.

Питання, яке винесено на обговорення, надзвичайно важливе, адже стосується передусім тих дітей, які потрапили у конфлікт із законом, а отже потребують особливої уваги з боку органів державної системи профілактики.

Згідно статистичних даних, неповнолітніми торік на території області вчинено 201 злочин, що на 8,6 % більше, ніж у 2016 році. Зокрема, більше вчинено злочинів підлітками на території Корецького, Млинівського та Острозького районів. Переважно злочини, що вчинялися, – проти власності: крадіжки, грабежі. Турбує той факт, що серед підлітків, які вчинили злочини, кожен шостий скоїв порушення повторно.

Причинами цього, на думку учасників наради, є не лише проживання дітей у несприятливому сімейному оточенні, виховання у неблагополучних сім’ях, але і в деякій мірі послаблення профілактичної роботи з боку відповідальних осіб органів поліції, пробації, формальний соціальний супровід, а також недостатня увага педагогів.

"Спрямована на виявлення та запобігання злочинним проявам серед неповнолітніх робота проводилася постійно, зокрема й органами прокуратури, однак нині потребує невідкладної активізації з боку усіх правоохоронних органів та служб державної системи профілактики", - наголосив Ігор Ольшанецький. Він закликав учасників наради до пошуку нових форм та методів, які б сприяли зменшенню негативних проявів у молодіжному середовищі.

Слід ефективніше працювати у цьому році з метою попередження підліткової злочинності і забезпечення реабілітації неповнолітніх правопорушників, адже в центрі роботи всіх органів має бути дитина, а не «піклування» про звіти та документи.

За підсумками наради, з урахуванням висловлених усіма учасниками пропозицій, розроблено ряд заходів, спрямованих на поліпшення криміногенної ситуації у підлітковому середовищі, сприяння неповнолітнім у реалізації їх законних прав та інтересів.

Довідково: ювенальними прокурорами у 2017 році забезпечено процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у понад 200 кримінальних провадженнях про злочини, вчинені неповнолітніми, з яких 142 скеровано до суду з обвинувальними актами, 11 - з клопотаннями про застосування примусових заходів виховного характеру та про звільнення від кримінальної відповідальності на загальних підставах. Підтримано публічне обвинувачення у 101 кримінальному провадженні. На захист прав дітей, які перебувають у конфлікті із законом, прокурорами внесено 34 вказівки, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 11 посадових осіб органів поліції та пробації.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews