Чи загрожує жителям Рівненщини менінгококова інфекція? (Фото)

20.02.2018 09:11   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Останнім часом ЗМІ велику увагу приділяють проблемі зростання захворюваності на менінгококову інфекцію. Велике занепокоєння батьків маленьких дітей викликає інформація про високу летальність та частоту виникнення ускладнень після перенесеного захворювання.

Так, насправді, підйом захворюваності спостерігається й в Рівненській області. В 2017 році було зареєстроване зростання захворюваності на 36 % у порівнянні з минулим роком (захворіло 14 осіб), четверо випадків закінчилися летальне – усі діти до 14 років. Вже на початку 2018 року ще двоє діточок загинули від цієї недуги.

Менінгококовій  інфекції притаманні усі характерні риси епідемічного процесу, у т.ч. великий вплив природних та соціальних явищ. Науковими дослідженнями доведено, що 10-20% населення є носіями збуднику у будь-який час. Перебування у тісному контакті з великою кількістю людей, особливо у замкненому приміщенні при високій температурі й вологості повітря, підвищеній концентрації вуглекислого газу й сірководню, підвищує ризик виникнення генералізованих форм, особливо у дітей. Стресові ситуації, фізичне перенавантаження, переохолодження, вплив іонізуючого опромінення, опосередковано, але впливають на стан імуногенезу в організмі людини – знижується рівень секреції IgA у слизових оболонках та IgG у крові, що також є додатковим негативним чинником.

Як же захистити себе й своїх дітей? Найнадійнішим способом є вакцинація. Про це свідчать дані ВООЗ про результати вакцинації в 2010 році 20 млн. чоловік у віці 1-29 років на території так званого менінгітного поясу в Африці – від Сенегалу до Ефіопії. Вже в 2011 році на території країн, де була проведена імунізація населення, був зареєстрований найнижчий рівень захворюваності за час епідемічного сезону.

Вакцина від менінгококової інфекції не є в обов’язковому переліку календаря щеплень. Зареєстрований цілий ряд вакцин: полісахарідні - менінгококова кон’югована вакцина А, С; чотирьохвалентні вакцини А,С, Y, W (Menactra  - виробник Санофі Пастер, Франція). На жаль, на даний час в Україні не зареєстрована вакцина проти  Neisseria meningitidis серогрупи В, яка використовується в ЄС та Сполучених Штатах Америки.

А саме Neisseria meningitidis серогрупи В є основним етіологічним фактором менінгококової інфекції на Рівненщині протягом останніх років.

За матеріалами Рівненського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews