Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Суд у справі добровольця Стегнея з мертвої точки зрушив і попереднє звинувачення тріщить по швах…

20.02.2018 14:40   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Вчора, 19 лютого, у Рівненському міському суді відбулося чергове судове засідання у справі добровольця Нацгвардії Святослава Стегнея. 

Нагадаємо, що судять колишнього добровольця за фактом вибуху гранати в Рівному, в житловому приміщенні на вулиці Спартака, 9. Подія, в якій звинувачують вчорашнього бійця Нацгвардії трапилася 17 серпня 2017-го року. Судові засідання відбуваються без участі обвинувачуваного, оскільки той без доведення вини та без документів перебуває в психіатричній лікарні з суворим режимом у Дніпрі.

null
Суддя С. Рогозін

На цей раз судове засідання відбулося. Допит двох свідків – колишньої дружини  Стегнея (яка і є на половину з сестрою власницею будинку на Спартака, 9, де 17 серпня о 22-ій вечора і вибухнула злощасна граната) та її племінника, який знімає в тітки кімнату – окрім прокурора О. Полюховича проводили ще й два нові адвокати. До представленої на попередньому судовому засіданні Любові Дем’яненко доєднався Ярослав Калька. Питання по суті справи мала право задавати і представник обвинуваченого, а ним є матір Святослава Стегнея Тамара Ахмедова.

null
Адвокати Я. Калька і Л. Дем'яненко. Фото автора

Мова йшла головним чином про той злощасний вечір 17 серпня і суд намагався з’ясувати, що ж призвело до вибуху гранати за зачиненими дверима кімнати, яку винаймає потерпілий – квартирант К. Він, до речі, на суді був присутнім, проте жодних питань чи заперечень до розгляду справи в нього не виникало.

Оскільки ще не допитані всі свідки й наступне судове засідання має відбутися вже через тиждень – 26 лютого, ми ще не можемо озвучувати конкретики, тих вагомих нюансів, які випливли з переслуховування свідків вже на цьому засіданні.

null
Перед початком суду. За столом прокурор О. Полюхович. Фото автора

Можна і варто сказати лише про найістотніше: справа, намальована слідчими, попереднім адвокатом А. Войцещуком та підписана прокурором О. Полюховичем – зшита нашвидкуруч білими нитками, тепер в розгляді справи по суті розлазиться по швах. Суд не може знайти аргументованої мотивації в тому, що підозрюваний Святослав Стегней буцімто свідомо виношував намір убити потерпілого К. шляхом підриву гранати. Навіть позірно сторонній людині не посвяченій у цю справу буде ясно, що це неправда, склепана бездумно й нашвидкуруч. Потерпілому К. під шістдесят, він майже дід і виглядає як дід. Натомість вчорашньому воїну Нацгвардії Святославу Стегнею, красеневі-атлетові, натренованому війною – всього лиш 32 роки. Тож коли  ревнощі тут до екс-дружини, яка на понад десяток літ старша від нього, й мали коли-небудь місце, то навряд чи до цього чоловіка.

null
У ряду справа наліво (друга, третій і четвертий) - свідки та потерпілий

Натомість той чоловік, до котрого ревнощі у той чи інший спосіб виявлялися, в суді чомусь не фігурує, тому що на квартирі в домі Спартака, 9 фактично систематично не мешкає. Проте раніше він там мешкав і справи в нього якісь в тому домі вочевидь залишилися, бо бачили його там не раз і увечері 17-го серпня 2017 р. він чомусь там був. З ним чомусь жінка Стегнея перевіряла рюкзак чоловіка, після того, як Святослава в кайданках з місця події вивезла поліція. Тож є ще робота в суду. Є передчуття, що багато ще випливе цікавих деталей і на дебатах рівнянам буде що почути.

Проте колишньому нацгвардійцю, вчорашньому героєві, який брав участь у найтяжчих бойових діях та операціях на сході України, а тепер сидить у закладі, гіршому від тюрми (бо тут крім позбавлення волі примусово колють препарати, від яких страждає не тільки печінка) від цього нітрохи не легше. По-перше, він, абсолютно ізольований від життя (ні телефону, ні інтернету, ні щоденного зв’язку з друзями й рідними), нічого не знає про те, як його поза ним судять. Та і в тому, що судять, нема ніякої логіки, оскільки підозрюваний визнаний неосудним. Цю думку висловив адвокат Ярослав Калька, проте суддя заперечив, що все ж суд має розібрати цю заплутану справу та вислухати свідків.

null
Питання задає адвокат Я. Калька. Фото автора

До речі, на питання адвоката Л. Дем’яненко про якісь помітні відхилення в поведінці Стегнея, які свідчать про психічні розлади, колишня дружина не могла відповісти, що такі розлади помічала за час майже піврічного проживання з ним в одному домі після того, як у лютому 2017-го повернувся до неї після лікування у ТМО «Психіатрія» в Києві.

null
На питання прокурора та адвокатів відповідає колишня дружина С. Стегнея. Фото автора

Окрім того, що став нервовим і з ним їй стало тяжко, – конкретики ніякої. Тож на якій підставі йому пишуть хронічну форму психічної хвороби, а суд, як злісно агресивного та небезпечного для суспільства, запроторює до психіатрички з суворим наглядом у Дніпрі – це ще питання, на яке вочевидь проллється світло хіба тоді, коли в суді виступить експерт-психіатр. І хтось має за це відповісти.

null
Святослав Стегней. Фото з сімейного альбому

 

null
null
Нагороди бійця-добровольця батальйону Нацгвардії м. Кульчицького

Біда наших мужніх воїнів-захисників, що на війні вони не фіксують документально тих контузій, які вони перенесли. Їм у тих обставинах не до цього. Та й фахівці-медики не завжди в критичних бойових умовах фіксують це, коли самі воїни ні на що не жаліються. Рятують у першу чергу тих поранених, чиє життя в небезпеці та вивозять їх до шпиталів. Святослав Стегней, за словами матері, переніс також не одну контузію. Тільки де це зафіксовано?!

Проблеми у тих, хто переніс контузії й надалі залишається в строю, проявляються не зразу. А мирні психіатри, до яких цих військовослужбовців спрямовують, пишуть їм страшні вердикти. Натомість представники Психологічної Кризової Служби України переконані в кому, що такі воїни не можуть лікуватися так, як звичайні хворі з психічними аномаліями. Вони потребують інакшого підходу до діагностики, лікування й реабілітації (досвіду в цьому напрямку в Україні нема і його потрібно шукати у воюючих країнах), після чого повертаються адаптованими  до мирного життя і цілком нормальними в плані психічного здоров’я людьми. 

Так що окрім питання хто ж таки винен у вибуху гранати на другому поверсі будинку на Спартака, 9 – до суду буде ще одне неприємне питання: на якій підставі відправили на муки й знищення особистості вчорашнього героя – гранатометника батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького у психіатричну лікарню в Дніпрі? На якій підставі там без документів його прийняли? Чим керуються ті, хто коле йому щоденну норму галоперідолу?

 Довідково дуже хочеться насамкінець нагадати, що батальйон Кульчицького Нацгвардії України, в якому від самого початку цієї страшної, так і не названої війною війни, був створений не з міліцейських кадрів, а з отаких хлопців-патріотів як С. Стегней, вчорашніх студентів чи науковців, художників, поетів, мрійників, які навіть в армії не служили, проте за гідність і честь готові були стояти на смерть. Вони відстояли від початку до кінця весь Майдан 2013-2014 року і виживши в кривавих розстрілах у лютому 2014-го прямо з Майдану пішли у тренувальний табір.

Сьогодні до Нацгвардії в цілому в наших вояків, особливо в добровольців, ставлення неоднозначне. Але батальйон Кульчицького ніколи не стояв за спинами ЗСУ, не сидів на тилах. Він завжди був на передовій лінії, брав участь у найтяжчих боях, ще до Мінських угод. Це батальйон, який поніс тяжкі втрати, серед яких і сам генерал Кульчицький. Коли б він тільки побачив, де його улюбленець Слава Стегней, якому за вільне володіння трьома іноземними мовами пророкував колись велике майбутнє... Чи буде те майбутнє???


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews