На Рівненщині жінки організовуються, щоб іти на вибори

Та вирішувати в країні проблеми не тільки жіночі, а суспільні - місцеві й загальноукраїнські

04.03.2018 19:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

На черговому засіданні жіночого політичного клубу, який в затишній атмосфері  Галереї європейського живопису « Євро-Арт» днями відбувся у Рівному, представниці жіночих та інших громадських організацій та просто активні жінки обговорювали актуальні проблеми сьогодення, що так чи інакше стосуються жінок, їхньої участі в суспільному житті,  питань ґендерної рівності жінок і чоловіків та їх рівної участі у всіх сферах нашого життя.

null
Фото Л. Марчук

Організатор зустрічі – Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка».
Тема політклубу: Відомі невідомі жінки України та Рівненщини в рамках проекту «Побудова жіночого політичного лобі в Україні», який впроваджується Всеукраїнською організацією «Жіночий консорціум України» за підтримки Демократичного Фонду ООН.

null
Фото Л. Марчук

А почалося засідання політ клубу з розповіді про славетних та успішних жінок України та їхній внесок у розвиток демократичного суспільства (підготувала Лариса Гунько) – такого суспільства, в якому б не порушувалися громадянські та людські права  представників будь-якої статі та віку. Жінки – половина, а то й більша половина людства й нашої країни, проте чомусь гендерна нерівність і суперечності в суспільстві досі не подолані.

null
Фото Л. Марчук

 

null
Про видатних жінок України розповідає Лариса Гунько. Фото Л. Марчук



null
Фото Л. Марчук

В нашій країні, яка називає себе європейською й демократичною також, на жаль, непросто жінці пробитися у владу й досягти рівного представництва у владі представників обох статей, щоб було 50 на 50 ще  не вдалося ні разу – і не тільки у Верховній Раді, але й навіть на виборах до місцевих рад – обласних, районних, сільських і селищних, а з реформою децентралізації – до керівництва об’єднаних громад.

null
Фото Л. Марчук

Бесіда на цю тему вилилася в обмін досвідом та дискусію, яка звелася до єдиної думки щодо необхідності напередодні нових виборів  жіноцтву активізуватися та створити певну об’єднавчу платформу для проведення громадських слухань на задані теми та просування активних кандидаток в ради різних рівнів. На цю тему вирішили поміркувати ще та зібратися згодом, щоб конкретизувати це рішення й рухатися далі.

null
Професор РДГУ Олеся Кириленко. Фото Л. Марчук

Розповідали успішні історії щодо ролі та участі жінок в громадянському суспільстві, ділились досвідом та дискутували на тему ролі жіноцтва у розвитку українського суспільства напередодні святкування 8 Березня - Міжнародного дня прав жінок і миру представниці влади, політичних партій і громадськості, а також ті, хто цікавиться та планує зайнятися політичною діяльністю у майбутньому, а також представниці ЗМІ. Зокрема в політ клубі взяли участь заступниця голови Спілки жінок Рівненщини Марія Рожко, депутатка Гощанської селищної ради Ірина Білошицька, художниця Яна Униченко, доцент РДГУ Наталія Шолудько, голова ГО «Яворина» Ольга Шустік, депутат Здолбунівської райради Оксана Верещук, заступниця начальника Рівненського ЦНАПу Людмила Стригунова, ректор РОІППО Алла Черній та інші лідерки громадської думки.

null
В'ячеслав Долід та Олеся Кириленко. Фото Л. Марчук

Еліна Кац представляла проект «Кешер»; Лариса Гунько, Тетяна Лісницька та  Тетяна Мельник – ГО ЦПГІ «Чайка»; Олеся Кириленко – Всеукраїнську Лігу жінок «Вибір 50 на 50».  

Центр «Сівітас» представляв В’ячеслав Долід – єдиний чоловік, що взяв участь у жіночому політ клубі.

null
Фото Л. Марчук

Якщо жінка є особистістю і лідером, має активну громадську позицію, уміє організуватися сама та організувати навколо себе людей – вона має шанс зайняти своє місце у владі й ніхто не позиціонуватиме її лише як жінку якогось конкретного, такого-то чоловіка. До такого ідеалу й мають прагнути активні жінки.

До речі, чи є жінки слабкою статтю – це ще питання, адже своїми діями, позицією вони все більше доводять, що є такою ж сильною половиною людства, як і чоловіки, тобто – їхніми повноправними партнерами.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews