У Рівному парк Шевченка відвоював землю у забудовника

08.03.2018 23:13   Джерело: 7d.rv.ua
Опубліковано : Наталія Рівненська

Земля у центрі Рівного завжди була ласим шматком. Не виключення й територія парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка.

Одна з таких «земельних» історій тягнеться з 2015 року, коли працівники центрального міського парку побачили, що на їхній території ведуть будівельні роботи – вкладають бруківку, розширюють за рахунок парку власний двір. І закрутилося…

«Звернулися до екологічної інспекції. Вона, звичайно ж, виїхала на місце, встановила факт порушення і наклала штраф на порушника – директора товариства «Люкс Хауз Груп» Романа Мироненка, – розповідає нашому кореспондентові сюжет від самого початку директор Рівненського об’єднання парків культури й відпочинку Андрій Черепанов. – Що забудовники там наробили? По-перше, знищили всі зелені насадження на ділянці парку площею майже 7 соток, демонтували межові знаки на території парку. То ми звернулися в прокуратуру, прокуратура – з позовом до суду. Невдовзі суд першої інстанції прийняв законне рішення про те, що це – самозахоплення землі. Настирні забудовники подали апеляцію і програли. Подали касаційну скаргу: це був останній їхній шанс. І наприкінці лютого цього року програли з ось таким формулюванням: «Суд касаційної інстанції залишив без задоволення касаційну скаргу товариства “Люкс Хауз Груп”, а судові рішення судів попередніх інстанцій – без змін… Зобов’язано товариство звільнити самовільно займану земельну ділянку парку площею 0,067 гектара та привести її у попередній стан шляхом демонтажу на самовільно зайнятій ділянці плитки, очищення її від гравію та піску».

Штраф і суму завданої парку шкоди товариство сплатило добровільно. Тепер директор парку добиватиметься виконавчого провадження, щоб забудовник власноруч забрав із паркової території свою бруківку та бордюри.

За словами Андрія Черепанова, на тому місці росли багаторічні трави. У списку знищених дерев була рідкісна бігонієподібна катальпа, яка занесена до Червоної книги України. У тихому, захищеному кущами від очей куточку завжди спускались на травичку білки. Тепер тваринки перебралися на інший бік парку. Та якщо його територію не боронити від все настирніших, упертих забудовників, то скоро їм подітись буде нікуди. Згадайте: тільки за останні роки громадськість і міська влада воювали зі спробами «приточити» ділянку парку до ресторану «Ліон» та реанімувати кафе-привид «Домінус», під яке теж вкраяти шматок землі у центрі парку. У тих випадках втрутилася міська влада і громадськість, а цього разу принциповість виявила судова система.

«Ми раді, бо нам знову вдалося захистити нашу територію, нашу дендрологічну оазу в центрі міста», – із задоволенням резюмує директор парку.

Автор: Сергій Снісаренко

За матеріалами http://7d.rv.ua 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 7d.rv.ua