Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Тема дня: маємо нового уповноваженого з прав людини Людмилу Денисову

Чого очікувати?

15.03.2018 20:00   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Сьогодні, 15 березня, депутат Верховної Ради від «Народного фронту», колишній міністр соціальної політики України Людмила Денисова призначена уповноваженим парламенту з прав людини. Один із претендентів на пост омбудсмена, нардеп від Блоку Петра Порошенко Сергій Алексєєв, зняв свою кандидатуру. Було проведено рейтингове голосування за дві кандидатури, що залишилися – Денисової і адвоката Андрія Мамалиги. Екс-міністр отримала 273 голоси, її суперник - 111.

Потім Рада 280 голосами при 226 необхідних проголосувала за призначення Денисової на пост уповноваженого з прав людини.  

Нагадаємо, що 13 липня 2017 року Верховна Рада змінила процедуру обрання омбудсмена. Замість таємного голосування воно стало відкритим.

П'ятирічний термін повноважень уповноваженого Ради з прав людини Валерії Лутковської завершився ще 27 квітня 2017 року, однак вибори її наступника кілька разів відкладалися. Денисовій 57 років, вона уродженка Російської Федерації. У 2007-2010-му і в 2014 році займала пост міністра соціальної політики України. Народний депутат України чотирьох скликань. На посаді уповноваженої Верховної Ради з прав людини обіцяє зосередитися на правах пенсіонерів, вимушених переселенців.Окрім цього, Людмила Денісова запевняє, що відстоюватиме свободу слова, дотримання прав людини в усіх сферах життєдіяльності.

"В Україні не повинна існувати дискримінація за будь-якою ознакою. Однією з головних проблем в Україні є бідність, яка загострилася в умовах війни. За даними звіту програми ООН, 60 відсотків нашого населення перебуває за межею бідності. Це є порушення прав людини і позбавляє всіх інших прав", - заявила Людмила Денісова і додала, що Україна повинна забезпечити захист і правову допомогу своїх громадян.

Хоча біографія Людмили Денісової доволі строката – народилася в Росії,  за освітою педагогічна працівниця, юристка та фінансистка. Працювала вихователькою дитсадка, секретаркою суду, міністеркою економіки в АРК Крим, міністеркою соцполітики в двох урядах України, народною депутаткою Верховної Ради. В політиці з 2000 року. 

Думки з приводу нового омбудсмена серед політиків різна.

«Денисова завжди відповідально ставилася до своїх обов’язків і  ми переконані, що вона добре буде працювати на посаді омбудсмена», – сказав радикал Ляшко.

Правозахисники критикують процедуру обрання нової уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та дорікають їй політичною заангажованістю.

Про заангажованість каже і депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм. За його словами, омбудсменом не може бути людина, яка є членом провладної партії.

"Сьогодні в Україні Національна поліція, Пенітенціарна служба та тепер уповноважений з прав людини перебувають в руках однієї політичної партії  - "Народного фронту". Пан Аваков з цієї політсили керує поліцією, Петренко – мін'юстом, у віданні якого пенітенціарна служба, і тепер Денісова є омбудсменом. Це дуже небезпечно", - зазначив Найєм (http://www.dw.com).

З цим погоджується і співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. На його думку, новопризначений омбудсмен має дистанціюватися від політики.

"Захист прав людей має бути для неї пріоритетом, а не обслуговування інтересів тієї чи іншої політичної сили", - наголошує Захаров. 

«Посада омбудсмена важлива для політиків тим, що саме ця особа спостерігає, що насправді відбувається у пенітенціарній системі країни. До того ж, якщо ним справді стане Людмила Денисова, «Народний фронт» підбере під себе усю сферу юстиції», – заявив в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK представник ГО «Наші гроші» Юрій Ніколов.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews