На Рівненщині повинно бути 66 ОТГ

21.03.2018 14:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

Про хід децентралізації в області говорили у Рівненському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

Згідно з перспективним планом на Рівненщині заплановано 66 об’єднаних територіальних громад, зараз утворено 28. У загальноукраїнському рейтингу область на доволі високому восьмому місці. Хоча заступник голови ОДА Ігор Тимошенко вважає, що область має потенціал до поліпшення своїх показників.

«На сьогодні реформа децентралізації є пріоритетною для усіх гілок влади. На Рівненщині ще є шість районів, де з різних причин не створено жодної ОТГ. Очевидно, що до цих районів буде прикута особлива увага. Є всі можливості і сподівання, що до виборів, які будуть відбуватися у жовтні цього року, утворяться  ще ряд територіальних громад і їх стане більше тридцяти» - зазначив посадовець.

Для багатьох громад прикладом для наслідування може слугувати Бугринська ОТГ. Одна з «піонерів реформ» вона не просто демонструє хороші фінансові показники, але й є новатором у багатьох справах.

«Що таке громада у моєму розумінні? – говорить голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчик. – Це коли ми разом у пожежній команді, разом ходимо в церкву, разом думаємо як зробити життя наших людей кращим. І оце «разом» і передає суть об’єднаної громади».

Голова громади додає, що держава виконує свої зобов’язання перед ОТГ, але для успішного розвитку цього замало. Потрібно бути ініціативним, шукати додаткові шляхи фінансуванні, оптимізації тощо.

У цьому переконаний і директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. Він відзначив, що сьогодні громади мають багато можливостей залучати додаткові кошти. Хоча внаслідок фінансової децентралізації власні доходи місцевих бюджетів  громад зросли у півтора рази, а з урахуванням відповідних трансфертів з держбюджету загальні фінансові бюджетні ресурси ОТГ збільшилися у 3-5 разів.

Нагадаємо, у 2017 році на формування інфраструктури ОТГ з державного бюджету було надано субвенцію на суму 64 млн грн. Разом з коштами, які надійшли від ДФРР та обласних бюджетів, загальна сума надходжень перевищили 100 млн грн. За ці гроші в області реалізовано близько 130 різних проектів: з енергозбереження, ремонту доріг та закладів соціальної сфери, облаштування вуличного освітлення, придбання спецтехніки для комунальних закладів тощо.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews