Нове ім’я – нові надії? - Понад 100 тисяч українців змінили свої імена

22.03.2018 08:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

Це дані за останні п’ять років. Щоб змінити ім’я чи прізвище, досить паспорта й ідентифікаційного коду, а сама процедура триває від одного до трьох місяців. А що змінюється зі… зміною імені? Як це відбувається і скільки коштує? Про це, зокрема, поінформували у Млинівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

Психологи запевняють: зі зміною імені – життя часто змінюється на краще. Торік на Млинівщині змінили свої імена і прізвища 14 громадян. Навіщо люди вдаються до таких дій? Власне, громадяни не зобов’язані інформувати про причини таких кроків. Втім, ні для кого не секрет: найчастіше з такими клопотами звертаються жінки після розлучення зі своїми благовірними, тобто намагаються повернути у паспорт дівоче прізвище. Тут спостерігається два підходи:  дні розлучені, навпаки, з певних причин дотримуються традиції носити прізвище колишнього чоловіка: скажімо, у дітей таке ж прізвище, або диплом чи інші документи зареєстровані на прізвище колишнього. Інші ж намагаються розірвати будь-який зв’язок із людиною, до якої втратили почуття любові і навіть поваги. Зачасти під їх дією і процесуальним керівництвом з часом діти також змінюють татове прізвище.

Ще одна причина зміни імені чи прізвища – депортація громадян, які порушили правила перебування на території тієї чи іншої країни. Звісно, у відділенні РАЦС заявник може не афішувати об’єктивної причини для зміни прізвища чи імені, але саме  прагнення знову потрапити на територію країни, звідки «попросили», спонукає активно метикувати задля виготовлення «чистого» закордонного паспорта. Для заробітчанських вояжів «за бугор» люди готові пройти крізь складні і дискомфортні митарства, аби лише одержати потрібний результат.

Крім того, в окремих випадках зміна імені чи прізвища викликана об’єктивною підставою – їх немилозвучністю. Як на мене, це найоб’єктивніша підстава для такого кроку. Якщо ім’я чи прізвище пригнічує звуковою гамою, семантикою чи іншими факторами і стало психологічним тягарем для людини, то справді в пору вирушати у відділення ДРАЦС. Хоча кожен громадянин  сам вирішує, як йому діяти в такому разі.

Ім’я за 5 … гривень

Заяву на зміну імені подають у відділення ДРАЦС. Але «осучаснений» документ одержите тільки після перевірки правоохоронців: це робиться для того, аби послугою працівників відділення РАЦС не скористалися громадяни, які вчинили злочини і таким чином намагаються «замести сліди».

І така цікава інформація: навіть якщо ви у паспорті змінили ім’я чи прізвище, у свідоцтві про народження залишаються первинні ім’я та прізвище. Може, бодай така інформації трішки охолодить тих, хто захоплюється зміною «ФІО».

Зміна імені коштує 5 грн 10 копійок. Але якщо надумаєте змінювати змінене, то наступна така процедура обійдеться у 10 разів дорожче.

 Нагадаю : Міністерство юстиції України вважає, що слід підвищити державне мито за зміну імені, бо люди користуються низькою ціною на цю послугу, і тому частенько “граються” зі своїми іменами та прізвищами.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews