На Рівненщині найвищий показник захворювання на туберкульоз у Костопільському районі

22.03.2018 11:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Туберкульоз – широко поширене в світі інфекційне захворювання, яке викликається мікобактеріями туберкульозу. Найчастіше туберкульоз вражає легені, рідше – зачіпає інші органи і системи.

Сьогодні туберкульоз залишається найбільш смертоносною інфекційною хворобою у світі, яка щороку вражає понад 9 млн. людей і забирає близько півтора мільйона життів. Найбільшу і без перебільшення глобальну загрозу становить туберкульоз із множинною лікарською стійкістю та подвійна інфекція туберкульоз/ВІЛ.

В Рівненській області спостерігається зниження рівня захворюваності на туберкульоз за 2017 рік на 15% у порівнянні з 2016 роком, показник становить 41,9 на 100 тис. населення: за 2017 рік зареєстровано 305 нових випадків туберкульозу.

Слід зазначити, що позитивна тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз в цілому по області відповідає аналогічній позитивній тенденції в розрізі районів. Разом з тим, значне перевищення середньообласного показника захворюваності реєструємо у Костопільському (60,3 на 100 тис. населення), Рівненському (59,3), Гощанському (56,6) та Дубровицькому (53,5) районах.

Наразі Рівненська область знаходиться на 6-му місці по Україні за розподілом областей у напрямку зростання показника захворюваності на активний туберкульоз.

Рівень захворюваності на бацилярний туберкульоз в області також знизився на 11,5% і склав 26,2 на 100 тис. населення. Найвищі показники у Дубровицькому (37,1), Зарічненському (36,5), Корецькому (35,5) та Демидівському (34,6) районах. По Україні Рівненська область знаходиться на 9-му місці за розподілом областей у напрямку зростання захворюваності на бацилярний туберкульоз.

Захворюваність на поєднану інфекцію туберкульоз/ВІЛ має стійку тенденцію до збільшення. Частка туберкульоз/ВІЛ складає 10% серед усіх нових випадків туберкульозу, тобто кожен 10-й хворий з туберкульозом має супутню ВІЛ-інфекцію.

Спостерігається зниження показника захворюваності на туберкульоз органів дихання на 52,6% серед дітей до 17 років, зареєстровано за 2017 рік - 9 випадків, з них 1 випадок на бацилярну форму у Млинівському районі. У 2016р.-захворіло19 дітей. Протягом останніх років знижується смертність від туберкульозу, а саме це- маркер сприятливого прогнозу щодо епідеміологічного стану туберкульозу. Щорічно по області від туберкульозу помирає 60-100 осіб, більшість з яких працездатного віку. Не варто забувати, що туберкульоз – це хвороба, яка може вражати людей будь-якого соціального та економічного статусу.

Щоб не захворіти на туберкульоз слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок (вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин), правильно відноситись до стресових ситуацій, вести здоровий спосіб життя, своєчасно проходити медичні огляди та проводити профілактичні щеплення дітям!

Лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій І.О. Філіпченко,

Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews