Рівнянам: хвороба, на яку страждають собаки, загрожує і людям

06.04.2018 22:11   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

За три місяці 2018 р. у Рівненській області виявлено 3 осередки ехінококозу у людей: по одному випадку захворювання у Корецькому, Дубенському та Володимирецькому районах. У осередках утримувалися собаки. Профілактична дегельмінтизація собакам проводилася не регулярно або не проводилася, їм згодовували нутрощі свиней.

За минулий рік у області зареєстровано 11 випадків ехінококозу у людей: у Рівненському районі (2 вип.) та по 1 випадку у м. Рівне, Дубенському, Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Рокитнівському, Здолбунівському, Радивилівському та Острозькому районах. У 8 осередках утримувалися собаки. За останні 5 років серед жителів області зареєстровано 63 випадки ехінококозу. Хворі звертали увагу на те, що вони не завжди дотримувалися правил особистої гігієни (миття рук з милом), періодично вживали немиті овочі та лісові ягоди.

Ехінококоз – тяжкий, з хронічним перебігом гельмінтоз, що нерідко призводить до інвалідності, а в занедбаних випадках може закінчитися смертю. Представники родини собачих (собаки, вовки, лисиці і ін.) заражаються при поїданні уражених ехінококом органів сільськогосподарських тварин чи диких ссавців. З випорожненнями цих тварин яйця ехінококу потрапляють у навколишнє середовище. Зараження людини відбувається при вживанні забруднених яйцями ехінококу продуктів (зокрема зелені, овочів, ягід) та води, при контакті з тваринами, на шерсті яких є яйця гельмінта та недотриманні правил особистої гігієни. При вживанні забрудненої трави чи води заражаються сільськогосподарські тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози і ін.) та дикі ссавці (лосі, олені, козулі).

З током крові яйця ехінококу розносяться до різних органів і поступово перетворюються на ехінококову кісту, що являє собою міхур наповнений рідиною, на внутрішній поверхні якого міститься личинкова стадія ехінококу. В 70% випадків уражується печінка, в 20% - легені, в 10% - інші органи (нирки, головний та спинний мозок, кістки і ін.). Хвора людина є безпечною для інших, оскільки вона є глухим кутом для ехінококу.

Основний метод лікування – оперативне втручання. Після нього встановлюється заключний діагноз по результату мікроскопічного дослідження вмісту кісти.

З метою запобігання зараженню людей ехінококом слід дотримуватись заходів особистої гігієни, особливо у разі контакту з тваринами з родини собачих: не торкатися собак при вживанні їжі; завжди мити руки з милом перед вживанням та приготуванням їжі, після контакту з собакою. Також не можна їсти немиті овочі, зелень, фрукти та ягоди і заковтувати воду з водойм при купанні. Важливе місце відводиться заходам щодо виявлення та дегельмінтизації хворих тварин, профілактичній дегельмінтизації собак, контролю за забоєм худоби з обов’язковим знищенням уражених ехінококом органів (спалювання) та недопущення їх згодовування собакам.

Лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Л. В. Грицюта

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews