Легалізації бурштинового питання на законодавчому рівні чекати не варто?

Президент приголомшив своєю заявою у Вінниці

09.04.2018 17:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Петро Порошенко приголомшив своєю заявою мешканців поліських районів Рівненщини: легалізації бурштинового питання на законодавчому рівні чекати марно. Вчора у Вінниці Президент наголосив, що саме силовики повинні займатися цим, а не «кивати на будь-яке там законодавче врегулювання» цього питання. Нагадаємо, від незаконного видобутку сьогодні «страждає» три області: Рівненська, Житомирська та Волинська, пише Північ-інфо.

Ця заява Гаранта вже обурила і деяких правоохоронців на Рівненщині, які роками чекають на легалізацію «бурштинового» питання. Адже у північні райони були введені спецпідрозділи, які вже й так довгий час відірвані від своїх родин. Таке переконання Президента означає, що сидіти бійцям на Поліссі доведеться, як і тим, що на Сході,  термін абсолютно невизначений. Про це пише Північ-інфо.

null
Фото з мережі Інтернет

Нагадаємо, восени 2016 року поліція вводила до «бурштинових регіонів» Нацгвардію.

«Я ще раз відвідуючи Рівненщину, нагадав і СБУ, і прокуратурі, і поліції, що це їх зона відповідальності і не треба кивати на будь-яке там законодавче врегулювання. Впевнений також, що це зона відповідальності Уряду, поліції, яка має за це відповідати, і я дав доручення голові ОДА», – заявив 5 квітня у Вінниці Петро Порошенко, який переконував журналістів, що північні райони Рівненщини не страждають від незаконного видобутку бурштину.

null
Фото ГУНП

Бо, мовляв, саме такий нелегальний спосіб заробітку обрали місцеві жителі Полісся. Ще раніше Президент звинувачував силовиків у кришуванні цього бізнесу, було кілька гучних затримань з подальшим «відпусканням» фігурантів справи, втім, як підкреслює Північ-інфо, – від переміни фігур на шахівниці ситуація на краще не змінилася. Бурштин, як видобували, так і видобувають. А тепер ще й з’ясувалося, що його легалізація, про яку так часто просять столичну владу місцеві депутати та чиновники, питання не вирішує? І нехай з усім цим розбирається поліція, прокуратура та СБУ?

null
Фото ГУНП

Разом з тим, керівництво Держгеонадр неодноразово заявляло, що: «Потрібна легалізація видобутку бурштину плюс посилення відповідальності. Іншого шляху немає». Саме ця структура опрацьовує законопроекти щодо легалізації видобутку бурштину, подані народними депутатами.

Виходить, що політики, коли їм зручно акцентують на важливості легалізації видобутку бурштину, а також посиленні штрафних санкцій за нелегальну роботу старателів, а в самого керівництва держави «політичної волі» на це немає?

Деякі рівненські нардепи пропонували й інший вихід з цієї ситуації, а саме бурштин, який визнаний Постановою Кабміну від 1994 року дорогоцінним каміння – таким більше не вважати. Втім, підтримки не знайшлося.

Інші пропонували закрити кордони для нелегального вивозу бурштину, встановити відповідні квоти експорту, створити умови для внутрішньої переробки бурштину, дати роботу людям, які зараз зайняті добуванням бурштину.

У парламенті кілька років обговорюють легалізацію видобутку бурштину, проте жоден проект так і не підтримали. Вчергове Верховна рада «провалила» голосування за проект Закону про видобування та реалізацію. Він мав врегулювати видобуток бурштину та легалізувати нелегальних старателів, де їм передбачалося надавати дозволи на видобуток цього каміння. За задумом, на Поліссі, мали бути створені комунальні підприємства, так званні артілі, які б займалися видобуванням і реалізацією корисної копалини.

Площа перспективних на бурштин територій складає біля 380 тисяч гектарів. Це три області України: Рівненська (Дубровицький, Рокитнівський, Сарненський, Володимирецький і Зарічненський райони), Житомирська (північно-західна частина Олевського району), Волинська (частково Маневицький район).

За даними Державної служби геології та надр України, офіційно в Україні видобувається 4 тонни бурштину на рік. Проте, за оцінками експертів, нелегально добувається до 300 тонн на рік. А тіньові доходи від бурштину складають близько 300 мільйонів доларів на рік. В результаті через нелегальний видобуток бурштину України недоотримує мільярди.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews