Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

У Рівному на ринку Дикого зафіксували чайку, окільцьовану в 2009 році в Чехії

20.04.2018 15:35   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

Наукова назва птахів, яких усі ми звикли називати чайками - мартин. В Україні зустрічається чимало пернатих цього роду й кожен має свою видову назву – мартин сивий, мартин жовтоногий, мартин чорнокрилий... Найпоширенішим видом цих птахів є мартин звичайний. Навесні та влітку їх можна спостерігати у Рівному на ринку Дикого...

 Мартини звичайні з’являються в місті у першій половині березня. Їх появу зразу видно – птахи дуже галасливі. Здавалося б, який зв'язок із ринком? Найперше, що приваблює цих птахів, які за способом життя пов’язані з водоймами, – це гідропарк, який знаходиться поряд. Але є й інша «причина».

Мартини звикли харчуватися всілякою їжею. До їх раціону входять і людські продуктові відходи. Отож, літаючи над ринком, вони вичікують коли, скажімо, хтось із покупців, перекушуючи, викине шматок хліба, шкірку від ковбаси, якийсь підприємець винесе до смітника непродані продукти з простроченим терміном ужитку тощо.

null

 

Mартин звичайний на ринку Дикого, який був закільцьований у Чехії в 2009 році. Фото Василя Ільчука

Гніздуватися мартини звичайні починають на третій рік свого життя. Тож увесь цей час молоді птахи «перебиваються» хто-де – розсіюються по орних полях, сміттєзвалищах, усіляких водоймах, харчуються на ринках тощо, а на ночівлю всі злітаються до Басівкутського озера. І так триває від початку весни до часу, коли в їхніх гніздових родичів стають на крило пташенята. Після цього починається об’єднана кочівля до місць зимівель.

Цього року дещо затримала мартинів затяжна весна. Перший їх приліт у місті був зареєстрований на початку березня, але навіть наприкінці місяця їх не було ще так багато, тож і ринок не відчув присутності цих птахів. А от в квітні ми вже бачимо і чуємо цих галасливих птахів, які з криками змагаються між собою за шматок поживи. 

Спостерігаючи за цими птахами, ми можемо долучитися до цікавої й корисної для науки справи. У багатьох країнах Європи, в тому числі й Україні, проводиться кільцювання мартинів звичайних. На лапу птаха чіпляється кільце з серійним номером, який за можливості зчитується й відправляється до центру кільцювання. Це дає змогу довідатися про маршрути перельотів птахів, тривалості їх життя, причини загибелі та інше. 

Минулого року на ринку Дикого ми спостерігали такого міченого птаха. Металеве кільце на лапі вдалося сфотографувати, воно мало надпис N.MUSEUM PRAHA ET11.204. Згідно отриманого звороту цього мартина закільцювали пташеням у Чехії в 2009-му році, тож тепер йому минув восьмий рік. Цікаво, що з закільцьованих нами птахів жоден не був знайдений у цій країні. Хоча географія знахідок «наших» мартинів за кордоном чимала: Польща, Німеччина, Франція, Словенія, Італія, Нідерланди й ін.

 У 2017-му році ми вперше проводили кільцювання мартинів кольоровими пластиковими кільцями, які є більш помітними і мають короткий надпис значного розміру. Це збільшило шанси отримати від них звороти й тому маємо багато зчитувань з перерахованих вище та інших країн. Дуже сподіваємося, що серед птахів, які нині повертаються з місць зимівель, побачимо й тих, що були мічені нами. Та маємо всі шанси, що вони завітають і на ринок Дикого! 

Прохання до рівнян: якщо ви помітили закільцьованого птаха й змогли прочитати номер кільця, будь ласка, надішліть дані на електронну адресу: v.ilchuk@ukr.net . Ми будемо дуже вдячні за цю інформацію й обов’язково надішлемо вам зворот про "мандрівки" побаченого вами птаха.

Василь Ільчук, орнітолог.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews