Анна Лимич

Анна Лимич

оглядач, репортер, журналіст за фахом

У 30-х роках ХХ ст. у Квасилові виходив чеський журнал «Голос Волині»

А видавав його відомий громадський діяч, журналіст, борець за права чеської меншини Антонін Перний

20.04.2018 21:15   Джерело: RvNews
Автор : Анна Лимич

   Як відомо, у 30-х роках ХХ століття Квасилів уже був культурним центром земляцького духу чеської Волині, піонером і охоронцем її прав. А проповідником цих прав був журнал «Hlas Volyhě» («Голос Волині»), перший номер якого вийшов 1 травня 1926 року. Це видання на початку мало 850 передплатників. Його редактором був письменник Антонін Перний, який, до речі, був і першим старостою спортивно-гімнастичного товариства «Сокіл» (1911 р.). Друкарню обладнали в Квасилові. Інформацію брали з «Волинських губернських відомостей та «Життя Волині», перекладаючи її з російської на чеську мову. Пізніше в цій друкарні вийшли такі книги, як «Хроніка Квасилова» та «Чехи на Волині».

 У 2011-2012 роках побачили світ два томи книги «Квасилів: фрагменти історії» (упорядник Анна Лимич (Войнарович), проте тоді до книги не потрапили ці унікальні фото журналу «Hlas Volyhě» і його редактора – Антоніна Перного. Нещодавно ці фото виявив уродженець Здолбунівського району В’ячеслав Шляховий.

З перекладеного ним із чеської на українську мову тексту, маємо ось такі дані про Квасилів і зокрема, про Антоніна Перного. 

null
null

Із мандрів по Волині

  Між Рівним та Здолбуновом розляглося мальовниче село Квасилів Чеський, яке на перший погляд викликає у гостей милу цікавість. Вимощені вулиці, добротні будинки, великі хмелярні та доглянуті сади – таким був загальний вигляд Квасилова. В центрі села – гарна шкільна будівля, за нею неподалік – православний Собор, в якому православний протоієрей відправляє службу Божу чеською мовою.

 Село має вигідне залізничне сполучення зі Здолбуновом та Рівним, бо потяги проходять декілька разів за день, зупиняючись тут. Відділення «Сокола» у Квасилові – одне з найстарших на Волині, ним багато років керував незабутній мешканець Квасилова А. Перний. «Сокіл» мав власну будівлю, яка була центром культурного життя Квасилова.

 Квасилів відзначився в нашій історії тим, що тут під керівництвом невтомного борця за права меншин виходив протягом кількох років «Hlas Volyně», який так багато зробив для чеської меншини.

 

null

  За народним велетнем

Редактор та засновник першого чеського післявоєнного часопису, борець за права чеської меншини Антонін Перний помер 21 травня 1934 року.

Він був безстрашним заступником чеської гілки місцевого населення і ніколи не боявся сказати правду відкрито, навіть коли це було пов’язане із серйозною небезпекою для нього, а правда була гіркою.

 Чоловік, який мав сталеве здоров’я та незламну волю і ніколи ні перед ким не поступався – такою залишилася пам’ять про працю цього журналіста та письменника. З його праці дихає на нас його велика любов до народу та меншини, чому він присвятив все своє творче життя. Його праця не може бути забутою, а нам стане нам дороговказом у майбутні часи. Нехай його праця знайде в наших рядах багато послідовників, які б незламно та безкорисливо змогли працювати для свого народу так, як це робив він.

                                                                                   

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews