Рівнянам на замітку: чому в деяких країнах не їдять Kinder surprise?

29.04.2018 14:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Діти завжди з радістю відкривають шоколадні яйця Kinder Surprise. А все тому, що всередині знаходиться сюрприз - маленька іграшка. У всьому світі це люблять, але тільки не в США. І справа не в тому, що маленькі американці не такі, як інші діти. Просто в цій країні Kinder продавати заборонено.

Все почалося в 1938 році, коли Конгрес США прийняв федеральний закон під назвою «Food, Drug and Cosmetic Act», який забороняє ховати в цукерках, солодощах та інших продуктах неїстівні предмети, в тому числі, іграшки. За допомогою цього акту Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (Food and Drug Administration, FDA) отримало право контролювати безпеку всіх харчових продуктів.

Головний автор закону - лікар, сенатор з Нью-Йорка Роял Семюел Коупленд багато уваги приділив проблемам охорони здоров'я та медицини. Закон FDA, правда, з поправками, до цього часу задає стандарти для виробників харчових продуктів, медичних препаратів і косметичних засобів.

У 1970 році італійська компанія Ferrero випустила яйця Kinder, які автоматично заборонили ввозити на територію США. А все тому, що під тонким шаром шоколаду знаходилася неїстівна пластмасова іграшка.

Управління FDA заборонило шоколадні яйця з сюрпризом, адже "дитина може просто вдавитися такою маленькою іграшкою". Сьогодні американська митна і прикордонна служби регулярно випускають прес-релізи, в яких нагадують, що такі їстівні продукти, незважаючи на всю свою привабливість, завдають великої шкоди, тому заборонені в США.

За ввезення в Сполучені Штати Kinder Surprise передбачені дуже високі штрафи. Так, наприклад, якщо американські митники знайдуть у вас хоча б один, то вам доведеться заплатити 2 500 доларів. Правда, незважаючи на це, охочих ввезти в США незаконну солодку продукцію досить багато. Щорічно на кордоні Канади та США конфіскують близько 60 000 Kinder Surprise. Можна легко порахувати суму штрафів, які платять порушники митних правил.

За офіційними даними, з 1989 року в усьому світі через задуху, пов’язану з вживанням Kinder Surprise, загинуло не менше семи дітей. Деякі вважають, що в порівнянні з обсягом продажів (три з половиною мільярда шоколадних яєць Kinder Surprise в рік) це є досить низьке число постраждалих. Але хіба можна говорити про високі чи низькі показники життя дітей, якщо їх можна уникнути.

Виробники Kinder Surprise та інших подібних продуктів попереджають, що їх товар не призначений для дітей у віці до 3-х років.

Не дивно, що останнім часом виробники шоколадних яєць з сюрпризом пішли іншим шляхом. Вони почали випускати шоколадні десерти у формі яйця з пластиковим пакетом (в звичайному Kinder форму створює шоколадна оболонка): в одній половинці знаходиться шоколад, а в іншій - іграшка (в звичайному Kinder контейнер з іграшкою захований всередині шоколадної оболонки). Як приклад - шоколадні яйця Kinder Joy і Choco Treasure eggs.

Шоколадні яйця Kinder Joy офіційно запустять у продаж в США, тому що вони відповідають "всім нормам безпеки". Так що американцям доведеться витратити набагато більше грошей на солодощі, ніж зазвичай.

Тим часом США не є єдиною країною, яка заборонила Kinder. У Чилі, також, неможливо купити ці шоколадні яйця. Правда, ця південноамериканська країна відмовилася від них через надмірний вміст цукру. "Не хочемо наживатися на дитячому ожирінні", - заявили чилійці.

У більшості ж країн, особливо європейських, Kinder Surprise продається в величезній кількості. А в деяких, є навіть свої, фірмові. Так, в Німеччині випускають шоколадні яйця з іграшками усередині під назвою Ü-Eier, а в Австралії - Yowie.

Серед Kinder особливо шкідливими вважають італійські шоколадні яйця, так як пластику та солодкого шоколаду там в три рази більше.

Рівненський державний лабораторний центр


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews