Рівне підвищило показник прозорості органів місцевого самоврядування (Інфографіка)

05.05.2018 12:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

П’ятий рік поспіль Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг індексу публічності органів місцевого самоврядування Рівненської міської ради.

За результатами дослідження, місто підвищило показник прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевої влади, однак опустилося у загальноукраїнському рейтингу міст. Так, у 2015 році Рівне займало 13 місце (показник публічності 52%) і у 2016 році – 12 місце (показник публічності 57%). Всього у рейтингу 24 міста.

За підсумками 2017 року публічність міського голови не змінилась, порівнюючи з 2016 роком, і становить 63%. На офіційному сайті Рівненської міської ради та її виконавчого комітету, як і минулого року, наявна інформація про заступників міського голови. Є інформація про підрозділ, який відповідає за налагодження співпраці з організаціями громадянського суспільства. В 2017 році міський голова ініціював соціологічне опитування щодо ряду питань, які турбували рівнян (новорічна ялинка; демонтаж пам’ятника Олеко Дундичу у парку; знесення «черепашок» - незаконно встановлених гаражів для машин). Також впродовж 2017 року міський голова не виступав ініціатором громадських обговорень (громадських слухань, загальних зборів).

Публічність діяльності виконавчих органів Рівненської міської ради оцінена на рівні 50% (показник 2016 року також становив 50%). Робота з відкриттям даних у Рівненській міській раді знаходиться на вкрай низькому рівні - досі немає окремого порталу відкритих даних, спостерігається низька зацікавленість у використанні формату відкритих даних. Підзвітність виконавчих органів перед громадою недостатня, не всі рішення публікуються на сайті міськради вчасно. Недостатньо інформації про організаційну структуру, місії, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси департаментів, відділів, управлінь та комунальних підприємств. Процес створення наглядових рад не розпочався при жодному з комунальномих підприємств. Також не здійснювалася перевірка незалежними аудиторами річної фінансової звітності комунальних підприємств

Варто відзначити прогрес у публічності депутатського корпусу. В 2017 році індекс публічності депутатів Рівненської міської ради склав 68% (показник у минулому році становив 60%). Мешканці можуть без попереднього повідомлення бути присутнім на сесії Рівненської міської ради. Більшість депутатів проводять регулярний прийом виборців у визначений час та відведеному місці. На сайті Рівненської міської ради розміщено актуальні звіти про роботу більшості депутатів міської ради. Разом з тим, не зазначена інформація на сайті ради про майновий стан депутатів (декларації про майно, доходи і витрати), але на сайті НАЗК така інформація доступна.

Позитивною залишається практика ведення регулярної он-лайн відео-трансляції засідань сесії. Інформація про графіки засідань постійних депутатських комісій є у вільному доступі. Рішення про скликання сесії ради та проект порядку денного сесії доводиться до відома населення вчасно. Результати поіменних голосувань оприлюднюються на веб-сторінці ради.
Враховуючи результати дослідження, координатор вимірювання Індексу публічності у Рівному Сергій Сабо озвучив ряд рекомендацій для покращення показників прозорості, відкритості та підзвітності Рівненської міської ради:

Міському голові

Запровадити просту та оперативну он-лайн взаємодію міського голови та інших представників міської влади із мешканцями, покращити комунікацію з мешканцями Рівного через більш активну участь у громадських ініціативах; налагодити комунікацію через сучасні методи ведення діалогу (соціальні мережі, відведення спеціальних годин для прийому громадських активістів). Також звітувати про свою роботу на відкритій зустрічі перед територіальною громадою не рідше одного разу на рік.

Виконавчим органам

Варто оприлюднювати інформацію у форматі відкритих даних (наразі, така інформація відсутня на сайті Рівненської міської ради взагалі).

Депутатам Рівненської міської ради

Здійснювати регулярні звітування перед виборцями про свою діяльність на відкритій, раніше анонсованій зустрічі, відвідувати всі сесії Рівненської міської ради, брати участь у всіх засіданнях своїх постійних депутатських комісій, а також здійснювати особистий прийом виборців в зазначеному місці та за попередньо визначеним часом.

За коментарями звертайтеся:
Сергій Сабо, координатор вимірювання Індексу публічності у Рівному
тел: 067 83 087 55
е-mail: sergiisabo@gmail.com

Довідково: впродовж лютого-квітня 2018 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк проводилося п`яте вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Дослідження передбачало подання та опрацювання відповідей на інформаційні запити, аналіз контенту офіційних веб-сайтів та друкованих видань муніципалітетів, моніторингові візити та безпосереднє спостереження за роботою органів та посадових осіб місцевого самоврядування, опрацювання місцевих нормативно-правових актів. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2017».

Вимірювання здійснювала мережа партнерів, створена у 2013 році з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА у Львові.

З результатами минулорічних вимірювань можна ознайомитися на сайті www.publicityindex.org.

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews