Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

На Рівненщині пенсіонери агресивно захищали надбання Радянського Союзу (Фото, Відео)

11.05.2018 19:05   Джерело: RvNews
Автор : Марта Білик

Близько двох десятків жителів Здолбунова прийшли відстоювати погруддя Миколі Приходьку на залізничному вокзалі у Здолбунові. Сьогодні об 11.00 працівники КП «Здолбунівське» повинні були за допомогою будівельного крана демонтувати пам’ятник і перевезти його до Здолбунівського історико-краєзнавчого музею.

null
 Фото Ірини Самчук

 

null
 Фото Ірини Самчук

Та робітники так і не приїхали. Як стало відомо, працівники КП «Здолбунівське» написали заяви, що відмовляються з різних причин демонтовувати пам’ятник сьогодні.

Натомість поблизу погруддя зібралися незадоволені демонтажем. Серед них здебільшого пенсіонери та люди середнього віку. Прикметно, що на демонтаж прибули і ті, хто підтримує виконання закону про декомунізацію у Здолбунові. Адже Микола Приходько – співробітник НКВС, карального органу СРСР, який у свій час знищив чимало патріотів-українців.

Між сторонами зчинилася сварка, під час якої ті, хто вважає Приходька героєм, дозволяли лайку стосовно хлопців-АТОвців, які прийшли підтримати демонтаж пам’ятника радянському кату. Дійшло навіть до побиття хлопців, які висловили думку про те, що місце пам’ятника нині у музеї, а не в центрі міста.

Тож аби не роздмухувати конфлікту, пам’ятник домовилися сьогодні не зачіпати. Натомість ініціативна група здолбунівчан, які бажають, щоб пам’ятник залишився, вирішила прийти на чергову сесію Здолбунівської міської ради з цим питанням.

Нагадаємо, як розповів історик, завідувач кафедри історії МЕГУ Андрій Жив’юк, Микола Приходько воював у загоні «Переможців». Цей загін спеціального призначення НКВС (карального органу Радянського союзу) створили для диверсій та терору за лінією фронту.

null
 Фото Ірини Самчук

 

null
 Фото Ірини Самчук

Пам’ятник з  площі перед залізничним вокзалом у Здолбунові планували транспортувати до Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею до 8 травня. Таку дату визначили депутати Здолбунівської міської ради під час сесійного засідання 14 березня.

Перенесення затягнулося тому, що через пошкодження мережі КП «Здолбунівкомуненергія» доїзд до майданчика був перекопаний. Натомість місце для пам’ятника, запевняє директор Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею Олег Тищенко, було готове ще на минулому тижні.

Нове життя UA:Рівне


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews