Рівненщина одна з чотирьох регіонів України, де ради стають прозорими

14.05.2018 09:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Рівненщина увійшла до чотирьох регіонів України, де з березня почав реалізовуватися новий спільний проект коаліції «Прозорі ради». На національному рівні проект реалізується Центром політичних студій та аналітики «Ейдос», а регіональний компонент у Рівненській області виконує Центр суспільних дій «СІВІТАС». 

Коаліція «Прозорі ради» досліджуватиме рівень доступності мешканцям різних громад законодавчих інструментів, що дозволяють здійснювати громадський контроль за діяльністю влади на місцях та брати участь у прийнятті рішень. Індикаторів для такого дослідження є 16, які в свою чергу оцінюватимуться за 3-ма критеріями: закріпленість на рівні нормативно-правового акту, імплементованість та придатність до використання. Серед них: оприлюднення рішень сесії ради та поіменного голосування, механізм подання і розгляду електронної петиції, звітування. 

«Центр суспільних дій «СІВІТАС» ще у 2015 року увійшов до коаліції інститутів громадянського суспільства «Прозорі Ради». У 2017 році нам вдалося проаналізувати відкритість, прозорість та доступність інструментів участі, Рівненської обласної та міської рад, Мирогощанської та Острожецької ОТГ. Ми надали рекомендації щодо внесення змін до нормативно-правових актів цих органів місцевого самоврядування. В результаті реалізації проекту рівень імплементації ряду індикаторів зріс на понад 20%, а Рівненська обласна рада стала лідером серед усіх органів місцевого самоврядування. Цього разу ми не тільки проаналізуємо нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування за 16 параметрами, але й проведемо практичне дослідження доступності їх використання на практиці самими мешканцями громад. Першочергово працюватимемо з Рівненською обласною, Рівненською, Дубенською, Здолбунівською міськими радами», – розповідає голова ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС» Володимир Зиль. 

Ще одним з напрямків проекту є аналіз місцевих нормативно-правових актів у сфері закупівель, які стосуються зниження порогів закупівель, заохочення замовників до проведення допорогових конкурентних закупівель та здійснення їх моніторингу.

«Практика публічних закупівель у Рівненській області засвідчує, що велика кількість замовників за межами Рівного досить рідко вдається до відкритих торгів. Ту є певна закономірність: чим менші суми закупівель, тим більша спокуса розбивати їх на допорогові лоти. Тому районні центри поки що не повною мірою відчувають наслідки від реформи у секторі публічних закупівель. Пониження порогів для проведення відкритих торгів є тою необхідною передумовою, яка дозволить збільшити рівень прозорості та ефективності закупівель», – зазначає експерт із закупівель Петро Долганов. 

Також серед напрямів діяльності в рамках ініціативи є збільшення прозорості та інформаційної відкритості бюджетних процесів у громадах, зокрема шляхом візуалізації органами місцевого самоврядування бюджетної інформації, даних про роботу комунальних підприємств і капітальні видатки. Такі можливості надають модулі безкоштовної системи візуалізації «Відкритий бюджет».

Як зазначив експерт з адвокації Центру «Сівітас» В’ячеслав Долід, система візуалізації «Відкритий бюджет» дозволяє забезпечити прозорість, відкритість і підзвітність органів влади та місцевого самоврядування, надає можливість кожному мешканцю громади долучитися до процесів прийняття рішень у сфері місцевого бюджету. Це позитивно впливає на якість бюджетного процесу, прийнятих рішень і досягнутих результатів, трансформує умови життя людей в кращий бік». 

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews