Громади Рівненщини можуть зазнати втрат, якщо скасують пайову участь

15.05.2018 08:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує новий законопроект. Нині замовники проектів перераховують до бюджетів внески для розвитку місцевої громади. Однак у МЕРТ пропонують їх скасувати, щоб збільшити потік інвестицій.

Проте, якщо пайову участь скасують – бюджет громад зазнає втрат, кажуть економісти.

Скасування пайової участі призведе до дефіциту місцевих бюджетів та недофінансування інвестиційних потреб територіальних громад. Про це йдеться в статті для «Дзеркала тижня» наукового співробітника відділу державних фінансів Інституту економіки та прогнозування НАН України Діни Серебрянської.

Нині забудовник чи автор іншого проекту, який реалізується на території місцевої громади, за законом має сплатити пайовий внесок, який у подальшому місцеві органи влади можуть спрямувати на розвиток інфраструктури.

Відповідно до частини 3 чинної редакції статті 40 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” пайова участь полягає у перерахуванні замовником до місцевого бюджету коштів з метою створення і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населеного пункту. Граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не може перевищувати:

— 10 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта — для нежитлових будівель і споруд;

— 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта — для житлових будинків.

Кошти, отримані як пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, використовуються виключно для створення і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури відповідного населеного пункту.

Маючи таке джерело надходжень, органи місцевого самоврядування (ОМС) спрямовують кошти на ремонт доріг, розвиток комунікацій біля новобудов, будівництво дитячих садків, шкіл, лікувальних установ, поліпшуючи цим самим інвестиційну привабливість своїх територій.

Пайові внески є серйозним фінансовим ресурсом муніципалітетів. За результатами 2017 р., їх обсяг становив 1,9 мільярда гривень. А їхня питома вага у загальному обсязі неподаткових надходжень місцевих бюджетів у 2017 році  становила 7,3%.

Однак, нині Міністерство економічно розвитку та торгівлі хоче скасувати пайову участь, пояснюючи це спрощення ведення бізнесу для іноземним інвесторів. Нині в парламенті зареєстрований відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№8124). Це вже третя спроба МЕРТ скасувати пайову участь, зазначає Серебрянська.

Аргументами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України на користь скасування пайової участі є:

  •  сплата пайової участі призводить до збільшення вартості новозбудованого житла на 4%;
  •  пайова участь не має цільового призначення, і є велика ймовірність того, що ці кошти можуть витрачатися ОМС на інші цілі;
  • до місцевих бюджетів надходить податок на нерухоме майно, удосконалення сплати якого може бути компенсатором втрати місцевих бюджетів від скасування пайової участі;
  • за даними рейтингу Doing Business 2017, існування пайового внеску збільшує витрати на адміністративні процедури у будівництві в Україні (за умови будівництва промислового об’єкта) у середньому до 15,2%, що погіршує індекс легкості ведення бізнесу Doing Business в Україні;
  • у світі немає аналога пайовій участі, тому доцільність його запровадження під питанням;

– пайова участь надходить не до всіх місцевих бюджетів, в основному це стосується великих міст, де активно будуються житлові комплекси. Тому сумарно місцеві бюджети України не втратять значного фінансового ресурсу.

Однак за даними економіста, органи місцевого самоврядування мають іншу позицію. Так, зокрема, пише Діна Серебрянська у своїй статті, за даними опитування Асоціації міст України, кошти отримані громадами від внесків пайової участі, у 2017 році були спрямовані на будівництво доріг та тротуарів, утеплення та ремонт шкіл та лікарень, капітальний ремонт вулиць та будівництво соціальних центрів реабілітації.

Крім того, наголошує Серебрянська, скасування пайової участі не вплине на рівень легкості ведення бізнесу в Україні.

«Аргументування можливістю суттєвого підвищення рейтингу України за індексом легкості ведення бізнесу у разі скасування пайової участі є маніпулюванням. Скасування однієї з десятків дозвільних процедур в одному з десяти індикаторів не зможе суттєво змінити позицію України у цьому рейтингу. Прибічники такої позиції, оцінюючи місце пайової участі в індексі легкості ведення бізнесу, помилково відносять пайову участь до вартості процедури отримання дозволу на будівництво як однієї з процедур, включених при визначенні індикатора», – зазначає науковець НАНУ.

Відтак, скасування пайової участі призведе до розбалансування місцевих бюджетів, розвиток корупції між забудовником та владою та погіршення інвестиційного клімату тих територій, чи\бюджети розвитку формуються за рахунок надходження пайових внесків, наголошують в Інституті економіки та прогнозування НАНУ.

За матеріалами dt.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews