Концепцію сучасної професійної освіти презентували на Рівненщині

17.05.2018 20:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

З новою моделлю управління та фінансування галузі освіти ознайомили на засіданні регіональної ради професійної освіти Рівненської області.

Концепція сучасної професійної освіти пояснює основні ідеї, що закладаються в основу нового Закону України «Про професійну освіту» та обґрунтовує зміни у сфері підготовки кваліфікованих робітничих кадрів.

«Нині триває процес модернізації професійної освіти. Наша область серед лідерів у формуванні оптимальної мережі закладів, а також одна з небагатьох, де створені навчально-практичні центри. В них встановлене найсучасніше обладнання, аналогів якого немає в Україні», – розповіла  заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

За її словами, потрібна докорінна реформа, що перетворить професійну освіту на важливий фактор економічного зростання і забезпечить конкурентоспроможність випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти на міжнародному рівні.

null
Фото з сайту РОДА

В Концепції представлена формула сучасної професійної освіти, яка включає, зокрема,  децентралізацію управління та автономію закладів, багатоканальне фінансування,  орієнтацію на ринок праці, планування кар’єри та підвищення якості профтехосвіти.

Під час зустрічі члени регіональної ради обговорили співпрацю з роботодавцями у галузях, які є ключовими ланками формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів. Було прийнято рішення погодити прогнозні показники потреби у кадрах на регіональному ринку праці на 2018 – 2020 роки та регіональне замовлення на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів у професійно-технічних та інших навчальних закладах Рівненської області на 2018 рік.

null
 Фото з сайту РОДА

Нагадаємо, в області підготовку кваліфікованих робітників здійснює 25 навчальних закладів державної форми власності, з них: 19 професійно-технічних навчальних закладів: 10 – вищих професійних училищ; 8 – професійних ліцеїв; 1 – центр професійно-технічної освіти сервісу і дизайну; 4 навчальні заклади при кримінально-виконавчих установах закритого типу; 2 вищі навчальні заклади І – ІІ рівнів акредитації.

Також функціонує відомче професійно-технічне училище відокремленого підрозділу «Рівненська АЕС» ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.  Середньорічний контингент у професійно-технічних навчальних закладах Рівненської області становить 11 тис. учнів і слухачів.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews