На Рівненщині вже майже дві тисячі людей з ВІЛ/СНІД

24.05.2018 20:05   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

Давно минули часи, коли СНІД викликав масову зацікавленість і величезний острах. По-перше, людина звикає до всього, як от на війні, по-друге, виявилось, що безсимптомний період цієї дійсно страшної інфекції триває роками, а якщо інфікованого своєчасно виявити, то при застосуванні ряду медичних препаратів навіть десятиліттями. До того ж остаточно встановлено, основною умовою передачі є потрапляння збудника СНІДу в кров або при незахищених статевих зв’язках. А також від матері до дитини при вагітності.

Отож, не такий страшний чорт, як його малюють? І так, і ні. Зокрема, на Рівненщині вже налічується майже дві тисячі осіб з ВІЛ/СНІД, з яких 211 виявлено у 2017 р. , в т.ч. 27 дітей з підтвердженим ВІЛ – статусом. І щороку помирають від СНІДу десятки людей. Це – все? Ні, лише офіційні дані. Адже населення області складає 1 млн 161 тис. осіб, а за минулий рік на ВІЛ обстежено – згідно нормативів МОЗ України - 75 тис. людей. Це – переважно донори, вагітні, медпрацівники, які працюють в контакті з кров’ю та біологічними рідинами, хворі підозрілі на ВІЛ/СНІД. Отож реально хворих на СНІД значно більше.

- То й що, - скажете ви. – Я тут до чого? Не колюсь, живу з дружиною, не ходжу «наліво», знаю, що й до чого.

Не поспішайте. Є й інші шляхи можливого зараження вірусом імунодефіциту людини, які важко оминути будь-кому з нас. Відомо, що на СНІД можна заразитись при медичних і немедичних маніпуляціях, пов’язаних із використанням нестерильного медінструментарію. В лікувально-профілактичних установах з їх підготовленим медперсоналом, централізованою стерилізацією інструментарію, внутрішнім контролем і т.п. це можливо лише гіпотетично. Але є чимало інших, дрібних закладів, наприклад, стоматологічних кабінетів, перукарень, косметичних салонів (до речі, в останніх взагалі працюють люди, які не мають відношення до медицини), салонів, де здійснюють татуювання і т.д. Ці салони щодо ризику можливого зараження більш небезпечні, оскільки їх, нерідко відвідують особи з так званої «групи ризику».

Ще не так давно всі медичні й немедичні заклади і установи знаходились під контролем Держсанепідслужби України. Однак, після її ліквідації лабораторні Центри МОЗ України та їх філії на місцях функції контролю втратили і можуть здійснювати лише окремі дослідження на кишкову паличку, стерильність, наявність кліщів, що викликають алергію, причому тільки в разі заключення з власниками угод на добровільній основі. Звісно, далекоглядні власники охоче на такі угоди йдуть, оскільки результати досліджень дають їм підстави на висновки щодо якості роботи персоналу щодо дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог. Однак – не всі! Так, у м. Рівне на сьогодні угоди на проведення досліджень заключені лише з 28 перукарнями (з них 7 – з косметичними послугами) та 37 стоматологічними кабінетами, реально ж їх набагато більше.

Між іншим, через кров може передаватися не тільки вірус СНІДу, а й цілий ряд інших дуже небезпечних інфекцій, зокрема гепатитів В, С, Д, сифілісу, та деяких інших. Не кажучи вже про грибкові захворювання нігтів, які можна «підчепити» при манікюрі чи педикюрі, і від яких потім не можна позбавитись роками. Отож, перш ніж погодитись на татуювання, манікюр, педикюр, стоматологічні процедури, зовсім не зайвим буде поцікавитись наявністю результатів досліджень або договорів на їх проведення спеціалізованими лабораторіями.

Рівненський обласний лабораторний центр


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews