Жителів Рівненщини попереджають про протизойне захворювання

02.06.2018 08:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Бластоцисти (Blastocystis hominis) – це найпростіші, які можуть швидко розмножуватися в кишківнику людини та викликати протозойне захворювання, що називається бластоцистоз. Вплив на організм цих найпростіших ще вивчений не повністю. Найбільш поширений бластоцистоз у країнах з тропічним кліматом, але реєструється і в Україні та Рівненській області. В Україні за 2017 р. зареєстровано 2232 випадки бластоцистозу.

Механізм передачі – фекально-оральний. Зараження цим паразитом може відбутися через забруднену воду, немиті овочі і фрукти та через предмети побуту забруднені бластоцистами. Джерелом бластоцист для людини є людина. Роль тварин та пташок, як джерела цього паразиту для людини ще встановлюється. Бластоцисти чутливі до високої і низької температури та до засобів дезінфекції. У воді можуть виживати до 2,5 тижнів.

Вважається, що ці мікроорганізми провокують захворювання коли послаблюється робота імунної системи людини. Тоді при потраплянні цих мікроорганізмів в шлунково-кишковий тракт вони досягають товстої кишки і починають там інтенсивно розмножуватися.
Основними проявами бластоцистозу може бути нудота, втрата апетиту, блювота, пронос, метеоризм, зниження маси тіла при правильному харчуванні. Також можуть з'являтися періодичні спазми і больові відчуття у животі не пов’язані з прийомом їжі. Можливе підняття температури тіла вище 37,5°C. Продукти розпаду мікроорганізмів здатні викликати шкірні прояви ˗˗ висип на шкірі та свербіж. Ще одним проявом бластоцистозу вважаються алергічні реакції на продукти харчування на які до того алергії не було. Розрізняють кишкову, шкірну і змішану форми захворювання.

Допомогти встановити діагноз при вищеперечислених симптомах може дослідження калу на наявність бластоцист, при умові, що їх виявляється 5 чи більше у кожному полі зору. З минулого року у ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» почали проводити лабораторну діагностику бластоцистозу. На даний час паразитологічна лабораторія ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» ˗˗ це єдина лабораторія в області за результатами аналізів з якої лікарі враховуючи наявність клінічних симптомів виставляли діагноз бластоцистоз та призначали відповідне лікування. Цей діагноз було встановлено 5 жителям м. Рівне (3 дітей і 2 дорослих).

Профілактика бластоцистозу: дотримання правил особистої гігієни (миття рук з милом, особливо після відвідання туалету та перед вживанням їжі); не вживати немитих овочів, фруктів та зелені; не пробувати на ринках продукти; не слід пити сиру воду, якщо немає впевненості у її чистоті (зокрема з відкритих водойм при купанні) та мити нею городину; необхідно захищати харчові продукти від мух. Дотримуйтеся цих простих правил і під час подорожей.

ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews