У Дубні дадуть нове життя синагозі. Реставруватимуть і Луцьку браму

А поштовх перетворенням дав 25-річний ювілей, який відзначив Державний історико-культурний заповідник міста Дубно, що на Рівненщині

24.06.2018 11:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Ще до початку офіційного святкування було організовано круглий стіл на тему «Забезпечення збереження пам’яток архітектури місцевого  та національного значення. Проблеми та перспективи розвитку», до участі в якому запросили науковців, колег-музейників, представників влади.

Говорили багато й переважно не про святкові справи, адже у заповіднику накопичилось й чимало проблем. Пов’язані вони здебільшого з необхідністю пошуку коштів на  утримання 29 об’єктів, які є на його  балансі. Держава нині самоусунулася від фінансування історичних пам’яток, чимало з яких знаходяться в  аварійному стані.

null
Луцька брама Дубенського замку. Фото з мережі Інтернет

Термінового капіталовкладення вимагають  синагога та Луцька брама. Так, Державний історико-культурний заповідник  Дубна акумулював майже 600 тисяч гривень на ремонт синагоги, що є однією з найцікавіших пам’яток в західній Україні.  Замість дерев'яного каркаса тут встановлять металеву конструкцію, яку обшиють деревом, – в результаті зовні покрівля нічим не буде відрізнятися від автентичної.

null
Дубенська синагога нині в аварійному стані. Фото з мережі Інтернет

Під час роботи круглого столу говорили й про  методи вирішення таких проблем. Зокрема, начальник управління культури і туризму міськвиконкому м. Рівного Тарас Максименко поділився досвідом, як  обласному центру вдалося залучити кошти Євросоюзу  на проект «Містичні підземелля міста Рівного», адже сидіти з протягнутою рукою і чекати, то результату не доведеться побачити.  А от представник  міжрегіональної громадської наукової організації «Дубенський археологічний осередок» Андрій Бардецький не оминув  ще однієї проблеми, від якої втрачає держава і українці як нація – це чорна археологія, адже вартість знайдених скарбів, що продаються на аукціонах, просто вражає.

null
Ювілейне панно. Фото з мережі Інтернет

Але проблеми проблемами, й вирішуватимуться, є сподівання,  вони  поступово,  а відзначення  ювілею дає імпульс й наснагу для їх подолання. Додаватиме й сил для цього й  богослужіння у каплиці Пророка Божого Іллі, яке відслужив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. І вже згодом, виступаючи на урочистостях з нагоди свята, побажав, щоб усі започатковані проекти успішно втілювалися в життя.

null
Директор Державного історико-культурного заповідника  міста Дубно Леонід Кічатий. Фото Яни Замкової

Директор Державного історико-культурного заповідника  міста Дубно Леонід Кічатий зазначив, що чвертьстолітній ювілей заклад святкує з хорошими показниками і гарними перспективами на майбутнє. А по-іншому й бути не може, адже 25 років – це вік молодого козака, коли хочеться жити, планувати, сміливо братися за справи і йти до переможного кінця.

null
Фото Яни Замкової

Загалом привітати працівників заповідника зі святковою датою  завітали народний депутат України Олександр Дехтярчук, представники облдержадміністрації, районне та міське керівництво, представник консула Республіки Польща у Луцьку,  польські драгуни, духовенство, краєзнавці та музейники. Урочистості розпочалися зі звучання гімнів України та Польщі, а потім всі присутні  хвилиною мовчання вшанували пам’ять бійців, які полягли на полях війни, що триває на сході країни.

null
Фото Яни Замкової

Привітали Державний історико-культурний заповідник ветерани АТО, які  приїхали із Запоріжжя, Вони  довгий час співпрацюють із колективом заповідника й пообіцяли привезти в дарунок камінь із Хортиці, як символ незламності козаків, їх стійкості та мужності, які продовжують їхні нащадки, боронячи рідні простори від ворога.  Вони вручили Леоніду Кічатому подяку за плідну працю в збереженні та відтворенні історичної пам’яті українського народу. Також завітали на свято добровольці ОТГ «Волинь» Дубенщини на чолі із керівником Валентиною Сіньковською. Всі воїни отримали сувеніри на згадку про заповідник та Дубенщину.

null
Фото Яни Замкової

І загалом було багато вітань, чимало подарунків, грамот, подяк працівникам колективу, які разом із директором роблять й готові продовжувати робити перетворення.  

Чудовим подарунком для всіх присутніх став і концерт від гостей з міста Кременець – народного аматорського симфонічного оркестру, виступ яких додав позитивних емоцій та гарного настрою. 

null
Фото Яни Замкової

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews