Жителям Рівненщини на замітку: що таке герпетична ангіна і як з нею боротися?

26.06.2018 23:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

Постійно коли чую слово ангіна, відразу пригадую слова з якогось рекламного ролика «Горло болить – вихід один…». Проте бувають ангіни, коли настає період розпалу хвороби і тоді здається, що усі фармацевтичні засоби ніби втратили свою дію. Саме так буває при герпетичній ангіні. Пам’ятаю нещодавно, як захворіла знайома разом з маленькою дитиною. У обох сильна інтоксикація, відмова від їжі, порушене ковтання, схуднення, тобто сім днів такого пекла, що нікому не побажаєш.

Отож, що ж таке герпетична ангіна?

null
 Фотоілюстрація з мережі Інтернет

Герпетична ангіна – це гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусами Коксакі А, рідше Коксакі В і ECHO. Захворювання іноді набуває характеру епідемії, переважно в літній і осінній період року. Носієм вірусу є хвора людина. Зараження відбувається фекально-оральним, повітряно-крапельним чи контактним шляхом. Хвороба вражає переважно дітей перших років життя. Симптоми цього захворювання проявляються не відразу, а тільки через 3-12 днів з моменту зараження і, як правило, виглядають наступним чином:

  • спочатку у малюка виникає слабкість і загальне нездужання;
  • трохи пізніше значно підвищується температура тіла, починає боліти горло, утруднюється ковтання їжі, через що малюк може відмовлятися від їжі і пиття;
  • по всій поверхні слизової оболонки носоглотки з’являються характерні для цього захворювання специфічні висипання, які згодом перетворюються на невеликі ранки і бульбашки;
  • лімфатичні вузли в області шиї збільшуються і набрякають;
  • у рідкісних випадках додатково виникають болі в животі, діарея, нудота і напади блювоти;
  • в найбільш важких ситуаціях настає загальна інтоксикація та зневоднення дитячого організму.

Діагноз встановлюється на підставі характерної клінічної картини захворювання. Лабораторно можна підтвердити діагноз шляхом виділенням вірусу з носоглотки, калу, а також по наростанню титру антитіл в 4 рази і вище в парних сироватках крові. Швидким методом лабораторної діагностики є ПЛР та ІФА.

Профілактика герпетичної ангіни зводиться до зміцнення імунного статусу організму, дотримання правил особистої гігієни.

Завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень Ю. М. Терентьєва


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews