На Рівненщині у громадах навчилися проекти і писати, і реалізовувати

28.06.2018 23:51   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Проекти розвитку територіальних громад, які перемогли в обласному конкурсі, отримали співфінансування з бюджету Рівненщини: у 2016 – понад 760 тисяч, у 2017 – 1,7 мільйонів гривень.

Посадовці та обласні депутати провели моніторинг, як же реалізовані проекти в конкретних громадах Здолбунівщини. Про результати моніторингу повідомляє Рівненська ОДА. Ось що побачили учасники моніторингової групи.

null
Фото з сайту РОДА

 

null
 Фото з сайту РОДА

 

null
 Фото з сайту РОДА

Креативний простір «Зелений газон» - проект Здолбунівської районної ради. Реалізовували його на базі місцевої бібліотеки. У рамках ініціативи облаштували сучасну конференц-залу на півсотні відвідувачів. Туди закупили меблі та техніку. Зала користується неабиякою популярністю серед молоді та громадських організацій. Адже у ній можна проводити семінари, тренінги, вебінари, важливі зустрічі, клуби вихідного дня. Вчаться тут писати й проекти. Поряд з залою облаштована дитяча ігрова кімната, де можуть розважатися діти відвідувачів бібліотеки.Втім проект не обмежився лише приміщенням. У теплі дні усі заходи можна проводити у садку на території бібліотеки. Тут також є місце для комунікації, проведення дитячих літніх таборів та перегляду фільмів під відкритим небом.Як розповів керівник проекту Микола Мокрик, «Зелений газон» став простором, який об’єднав молодь. Важлива його роль і в підвищенні інтересу до бібліотеки в цілому.

null
 Фото з сайту РОДА

 

null
 Фото з сайту РОДА
 

Наступний проект, який відвідала моніторингова делегація, це – вуличні тренажери та гімнастичний комплекс у сільському парку Здовбиці. Територію перед встановленням спортивного устаткування спочатку розчистили та вирівняли. Не забули про доріжки, сходи та клумби. Тож нині – це місце для занять спортом та активного відпочинку дітей. Полюбляють тут релаксувати і літні люди.

null
 Фото з сайту РОДА

 

null
 Фото з сайту РОДА

З обласного бюджету на проект спрямували майже 63 тисячі гривень. Після цього моніторинговий візит продовжився до Урвенської сільської ради. Ця громада під активним керівництвом голови Лідії Балабат постійно розробляє проекти та подає їх на різні програми.

«У 2016 році реалізували проект – встановлення твердопаливного котла у місцевому дитячому садочку. Тут виховуються 74 дошкільнят. Окупилося альтернативне газовому устаткування всього за один опалювальний сезон. З обласного бюджету співфінансування склало 50 тисяч гривень», - розповідає голова сільради Лідія Балабат.

null
 Фото з сайту РОДА

 

null
 Фото з сайту РОДА

Втім, це не єдиний проект, який реалізувала громада. На рахунку – 16 розробок, у тому числі й ті, які подавалися на закордонну донорську допомогу. Причому написанням проектів займається сама керівниця громади.

null
 Фото з сайту РОДА

«Такі конкурси соціально важливі. Адже вони не лише дозволяють реалізувати ініціативи сільських жителів. В першу чергу громади вчаться писати якісні розробки, залучати кошти з різних джерел, об’єднувати свої зусилля навколо їх реалізації. А це сприяє розвитку не лише самої громади, а й території в цілому», – відзначив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк.

Загалом упродовж лише останніх років на Рівненщині реалізували 34 проекти.

А вже цього року на ініціативи громад виділили 1,8 мільйони гривень. За них планують реалізувати 14 ініціатив.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews