Де у Рівному безпечно купатись

29.06.2018 13:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Обласним лабораторним центром здійснюється моніторинг за якістю води поверхневих водоймищ в місцях відпочинку населення.

З початку купального сезону в області лабораторно обстежено 31 рекреаційну зону водоймищ. Досліджено 83 проби води за мікробіологічними показниками, у 27 пробах виявлено перевищення індексу лактозопозитивної кишкової палички (ЛКП). Нестандартні проби виявлялись у воді озер Б.Кут (м. Рівне) та села Воронки Володимирецького району, річок Іква (м. Дубно) та Случ (м. Сарни), в місцях рекреації поверхневих водоймищ ТОВ «Обарів-Інвест»(с. Обарів) та КП ДСОК «Електронік–Рівне» (с. Кустин Рівненського району), штучних водоймищ міста Радивилів та села Межирічі Острозького району.

У 22 пробах води поверхневих водоймищ (з 90 досліджених) виявлено відхилення від санітарних норм за водневим показником (рН), БПК5 (біохімічна потреба в кисні), забарвленістю та запаху. В річці Замчисько м.Костопіль встановлено перевищення гранично допустимої концентрації формальдегіду.

Цисти лямблій виявлялись у воді озера Б. Кут (м. Рівне) та з річки Горинь (с. Решуцьк і с. Олександрія).

Нагадуємо, що купання в зоні пляжів безпечне при дотриманні поведінки відпочиваючими. Варто пам’ятати про потенційну небезпеку водних об’єктів як фактора передачі багатьох інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит А, ентеровірусні інфекції, холера та інші. Тому необхідно уникати потрапляння води водойм в рот під час купання, не використовувати воду поверхневих водойм для миття овочів та фруктів, після купання обов’язково приймати душ.

З переліком місць масового відпочинку населення на водних об'єктах Рівненської області та якість води в них, можна ознайомитись на інтерактивній карті сайту Центра http://sesrivne.gov.ua/interactive_map/upwater

За повідомленням Рівненського лабораторного центру


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews