Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

журналіст, оглядач, RvNews

Compex в реабілітації ДЦП. Досвід з практики

Розповідає Ігор Зіньчук, 34 роки.

03.07.2018 22:11   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

Дитячий церебральний параліч – дуже складний діагноз, а його реабілітація вимагає від пацієнта і його близьких надзвичайних зусиль, починаючи з раннього дитинства і протягом усього життя. Напевно, немає в Україні такої клініки, куди б рідні не возили мене на лікування від 3-місячного віку і до сих пір, але це вже інша історія.

Мені 34 роки, на вулиці пересуваюся в інвалідному візку, а по квартирі – за допомогою спеціальних ходунків, виготовлених за індивідуальним замовленням. Як показує мій особистий досвід, зміни починаються лише тоді, коли пацієнт сам прагне міняти свою життєву ситуацію, причому не на словах, а власними зусиллями і активними діями.

Дуже часто поштовхом до такого усвідомлення стає сильний емоційний стрес і негативні емоції, що виникають із-за власної неспроможності допомогти близьким тобі людям в критичні моменти; коли ти відчуваєш себе, як «доросла лялька», за яку роблять практично всі, і лише їсти й писати цей текст ти можеш самостійно; якщо хочеш піти на цікаву ділову зустріч або подію, а не вдається.

І коли така ситуація «дістала», що називається «далі нікуди», тоді й почалося моє знайомство з електростимулятором м'язів Compex. Поділюся своїми враженнями і відчуттями.

null
Апарат Сompex SP 4.0

Спочатку я дивився багато відео про цей апарат, читав статті, перекладав їх з французької і англійської мови. Відверто кажучи, за своє життя, я давно не довіряю жодній рекламі, на мене це просто вже не діє після всього, що довелося пережити...

Я чув про те, що Compex використовують в першу чергу для тренувань спортсменів, але пізніше дізнався, що він не менш популярний серед фізіотерапевтів і реабілітологів по всьому світу.

null
Апарат Сompex SP 4.0  використовують спортсмени

Стало цікаво, чим він такий корисний. Виявилось, що нейром'язева стимуляція вже давно є невід'ємною частиною в медицині у всіх розвинених країнах, вона широко застосовується в післяопераційний період, для відновлення після травм, а також – і це зацікавило мене більш всього – для роботи з атрофічними явищами і в реабілітації ДЦП, коректування постави і відновлення функціональності хворих кінцівок. Шкода, що у нашій країні про це знають так мало...

 Мої друзі* – єдині в Україні, хто займається сертифікованими постачаннями електростимуляторів Compex – запропонували мені спробувати, і я не відмовився. Для мого «тест-драйву» був вибраний апарат спортивної серії Compex Sp4.0.

Що таке електростимулятор Compex SP 4.0 і як він працює?

 Апарат Сompex SP 4.0 виглядає досить стильно й сучасно. Це якийсь компактний «жучок», в якому, як виявилось, прихована справжня сила, яку мені ще належало відкрити для себе і випробувати. Принцип електростимуляції надзвичайно простий. Коли вирішуєш скоротити м'яз, то мозок посилає їй команду у вигляді електричного сигналу по нервових волокнах. Фактично, апарат ювелірно відтворює процеси, які відбуваються тоді, коли мозок посилає сигнал м'язам скорочуватися. М'язи не можуть відрізнити скорочення, викликане мозком, від скорочення, викликаного стимулятором, оскільки в обох випадках виконують однакову роботу. Це цілком природно. Імпульси сповна безпечні, а відчуття – комфортні.

null
 Ігор Зіньчук

Як застосовувати Compex на практиці: мій досвід.

 У моєму випадку висока спастичність м'язів спини не дозволяє сидіти самостійно і порушує рівновагу; високий тонус м'язів рук викликає контрактури в ліктьових суглобах, а спастичність і атрофія в м'язах ніг не дозволяє самостійно стояти.

М'язи треба змусити розслабитися. Тут мені на допомогу і прийшов Compex. У ньому я в першу чергу відкрив для себе програму «Розслабляючий масаж», накладаючи електроди уздовж хребта на довгі м'язи спини.

null

Тривалість програми: 20 хв. Використовую цю програму в положенні лежачи на животі. Сеанси три рази в тиждень з інтервалом в один день між сеансами. Рівень інтенсивності можу контролювати сам, стежу, щоб були чітко видні сіпання м'язів, але при цьому не виникає жодних больових або неприємних відчуттів. Рівень інтенсивності є абсолютно комфортним, але важливо поступово збільшувати його від одного сеансу до іншого.

Особисто для мене прийнятним є збільшення інтенсивності на 2-3 одиниці від одного сеансу до іншого. Чим вище рівень інтенсивності, тим більший відсоток активних м'язових волокон залучено в активну роботу. Інтерфейс апарату є інтуїтивно простим і зрозумілим, тому з цим не виникало жодних проблем.

Які відчуття і результати?

 На момент написання цього матеріалу я пройшов 10 сеансів і можу сказати, що відчуваю хоч і повільне, але поступове і настільки бажане розслаблення м'язів спини; помітна чітка тенденція до зміцнення м'язів спини і повільне поліпшення контролю постави. Зник підсвідомий страх можливого падіння, коли роблю спроби сидіти і утримувати спину без допомоги рук, а також пробую стояти самостійно, тримаючись обома руками за поручні шведської стінки.

Іншу програму, яка мене дуже цікавила, – «Атрофія м'язів» – я почав використовувати порівняно недавно. Електроди ставлю на м'язи гомілки. Цією програмою збираюся укріпити м'язи ніг так, як це роблять в провідних клініках світу, що дасть мені можливість краще відчувати своє тіло, а в майбутньому, хто знає, – збільшити діапазон рухів, і тоді моя наступна стаття буде ще яскравішою і красномовнішою. 

null
До і після застосування апарата

На завершення скажу, що доцільно доповнювати електростимуляцію м'язів фізичними вправами, тому що Compex - не чарівна паличка. Прилад лише активізує приховані внутрішні резерви організму, додає сили м'язам і є надійним партнером в тренуваннях! Останнє залежить від вашої наполегливості і віри, що все вийде!»

УВАГА! Перед вживанням приладу, обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем фізичної реабілітації, а перший сеанс електростимуляції проведіть під контролем лікаря-реабілітолога. 

  • Компанія «Медіспорт» – офіційний дистриб'ютор Compex в Україні.

Матеріал надано Ігорем Зіньчуком

ТОВ "МЕДIСПОРТ"

46002, м.Тернопiль

вул. Бродівська 5а, оф. 3

тел. +380673520611 Яніна

www.medisport.com.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews