На Рівненщині розпочала роботу вже друга сімейна молочна ферма (Фото)

05.07.2018 08:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Нещодавно у селі Новина Добрятинська, що на Млинівщині, урочисто відкрили сімейну молочну ферму «Нове життя». Така у Млинівській ОТГ перша, а на Рівненщині – друга. Адже півроку тому перша сімейна молочна ферма запрацювала у нашому районі – в селі Стара Мощаниця.

null
Фото Ірини Самчук

В обійсті родини Володимира та Оксани Черепушко було чимало гостей. Привітати з таким важливим і відповідальним кроком у житті приїхали ініціатори проекту, місцеве та районне керівництво, представники агропереробника, дорадчої служби, а також інші причетні до втілення проекту.

Стартувати сімейній молочній фермі допоміг кластер «Натуральне молоко», який реалізує проект розвитку сімейних молочних ферм за підтримки ТОВ «Укрмілкінвест». Родині Черепушків надали корів та необхідне обладнання. Окрім фінансової підтримки, фермери у межах проекту отримують ще й консультативний супровід, ветеринарне обслуговування корів та іншу необхідну допомогу.

null
Фото Ірини Самчук
null
Фото Ірини Самчук

– Україна – одна з чотирьох держав, у яких, за оцінками міжнародних аналітиків, найвигідніше виробляти молочні продукти. Проте держава упродовж останніх десяти років зменшує виробництво молока. А все тому, що більша частина його виробляється на селі, у приватних господарствах. І все частіше селяни відмовляються від корів, яких дорого і не вигідно утримувати за старими технологіями – таке молоко низької якості та з великою собівартістю. Для нас головне змінити цю тенденцію, і допомогти сім’ям відкрити власні сучасні ферми. Адже це – збереження сімей та розвиток економіки села та всієї України. Приємно, коли люди наважуються відкрити власний сімейний бізнес. І ми готові їх підтримувати, – зазначив засновник кластеру «Натуральне молоко» Михайло Корилкевич.

null
Фото Ірини Самчук
null
Фото Ірини Самчук

Як розповіла менеджер проекту розвитку сімейних молочних ферм в Рівненській області Людмила Іващук, нині у проекті беруть участь дев’ять сімей. Вже працюють три сімейні ферми – на Здолбунівщині, Млинівщині, а також на Острожчині. У подальшому запрацюють ферми у Теслугові, Рачині та у селі Попівка Гощанського району, а також кілька ферм у Хмельницькій області.

null
Фото Ірини Самчук
null
Фото Ірини Самчук

Досвід ведення сільського господарства у родини Черепушків чималий. Понад 25 років функціонує їхнє фермерське господарство. Цього ж року вирішили при ньому відкрити ще й молочну ферму.

null
Фото Ірини Самчук

– Важко було починати. Але проконсультувалися і наважилися. Нелегко нам все давалося. Закупили майже цілком нове обладнання, практично «з нуля» облаштовували корівник. Затратили на всі роботи понад два місяці. І зараз налаштовані тільки на успіх, – розповів голова сімейної молочної ферми Володимир Черепушко.

Нині у сімейній фермі двадцять корів. Проте у планах сім’ї розширювати виробництво. Адже приміщення дозволяє утримувати півсотні корів.

Підтримувати фермерів пообіцяв і голова Млинівської РДА Петро Рухер. Зокрема, заплановано відшкодування половини вартості корів за відповідною державною програмою.

null
Фото Ірини Самчук

Таким чином, масштабний проект зі створення мережі сімейних молочних ферм та молочних кооперативів навколо них набуває подальшого розвитку, і надалі, за відпрацьованою моделлю, відкриття нових ферм буде здійснюватися у значно коротші терміни. Проект має всі перспективи стати одним з рушіїв розвитку сільської місцевості Рівненської та сусідніх областей: передбачається відкриття 200 СМФ та створення кооперативів з понад 10 000 учасників з наявним поголів’ям до 16 000 голів ВРХ.

null
Фото Ірини Самчук

Реалізація проекту передбачає і інші форми популяризації та сприяння розвитку молочної галузі. Зокрема, у липні 2018 року за згодою голови ОДА Рівненської області командою проекту планується провести День Молока у Рівному та Рівненській області, про що ми обов’язково повідомимо додатково.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews