У Рівному «смішні» тарифи на вивезення сміття (R)

08.07.2018 17:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Для польських комунальників місті Ченстохов, які завітали до Рівного,  стало відкриттям, що проблема сміття в Україні є  виключно політично-економічною. Про це повідомляє відділ інформаційно-аналітичного забезпечення виконавчого комітету Рівненської міської ради

У Рівному тариф на вивезення сміття  у двадцять разів  нижчий у  порівнянні з тарифом в польському місті Ченстохов, в якому проживає  аналогічна кількість населення. Це з’ясувалося у ході зустрічі міського голови Рівного Володимира Хомка з делегацією представників комунального господарства Ченстохова, що відбулася  днями у залі засідань Рівненського міськвиконкому. Голова товариства підприємців комунальної галузі Ченстохова Роберт Каліновський та член крайової ради господарства з роботи із відходами Роберт Корнатовський звернулися до міського голови Рівного з приводу можливої співпраці міст у сфері комунального господарства. Зокрема, поляків зацікавили перспективи переробки рівненського сміття. Українські реалії стали для польських комунальників несподіваним відкриттям.

- В Україні немає непереборних технічних чи організаційних проблем із вивезенням та переробкою сміття. Проблема виключно політично-економічна, - наголосив міський голова Рівного Володимир Хомко. - Тариф на вивезення і захоронення сміття в Україні коливається від 8 до 20 гривень. Тоді як у Польщі він близько 160 гривень, а далі в Європі - ще у півтора рази вище. Тому за ті кошти, які ми збираємо в Україні, переробити сміття неможливо. Жоден інвестор на це не погодиться – збудувати завод і працювати собі у збиток. Підняти вартість вивезення сміття в одному місті у 20 разів також є нереальним. Я це прекрасно розумію. Є багато на те причин: і політичні, і ментальні, і важкий фінансовий стан мешканців. Тому і вовтузимося в Україні зі своїми проблемами, шукаючи якийсь свій особливий шлях.

Польські комунальники зауважили, що справді – кожен мешканець Ченстохова сплачує за вивезення сміття понад 20 злотих ( майже160 гривень) на місяць. І тариф є ринковим для кожного окремо узятого міста. Тож польським гостям лишилося висловити сподівання на позитивні зміни в Україні, після котрих вони зможуть повернутися до переговорів про інвестиції. В супроводі заступника міського голови Олексія Хмилецького поляки також вирушили на Рівненський сміттєвий полігон – ознайомитися з потужностями заводу, який поки вимушено зупинений.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews