Професійний візит рівненських бібліотекарів до Любліна

07.08.2018 19:28   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Поїздку організувала Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека під егідою Громадської організації «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації». До складу делегації ввійшли 37 бібліотекарів, які представляли сільські, міські, районні та обласні бібліотеки регіону, зокрема Березнівщини, Гощанщини, Костопільщини, Дубенщини, Рокитнівщини, Сарненщини, Клеваня та Рівного. Про це повідомляє сайт бібіліотеки.

Упродовж трьох днів бібліотекарів мали можливість відвідувати історичні та культурні місця Любліна, спілкуватися з польськими колегами про книги, читачів та бібліотеки і насолоджуватися неповторною атмосферою Старого Міста, теплотою та доброзичливістю містян.

Вибір Любліна, як міста для професійного відвідування, став не випадковим, адже Люблін – місто-побратим Рівного і вже п’ять років міста пов’язують дружні зв’язки та співпраця у різних секторах економіки.

Активну участь у підготовці професійної поїздки та програми перебування українських бібліотекарів у Любліні взяли Юзеф Гусаж – представник уряду м. Люблін, Петро  Токарчук – директор Міської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського, Рената Філіпяк – заступник директора, а також дирекція Воєводської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського у Любліні.

Фінансову підтримку професійного візиту здійснив Рівненський осередок Української бібліотечної асоціації. Мер Любліна ініціював пригощення обідом делегації бібліотекарів з України.

В рамках програми перебування учасникам були запропоновані:

 оглядова екскурсія Старим Містом, відвідування культурних та історичних місць пам'яті, зокрема так звані «українські місця» в Любліні – пам'ятник жертвам Голодомору в Україні, кладовище (квартал солдатів УНР) на вулиці Липовій, сквер ім. Тараса Шевченка. Відбулося вшанування пам’яті загиблих під час відвідування Державного музею у Майданеку.

Продовженням культурної програми стало знайомство з бібліотечними філіями Міської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського. У Любліні з населенням понад 350 тис. діє 40 міських бібліотек, які здійснюють різноманітну культурно-освітню діяльність.

Відвідані міські філії вразили сучасними інтер’єрами, цікавими дизайнерськими рішеннями, зонуванням простору для дітей, молоді, дорослих, креативним молодим персоналом. Усі послуги для громади безкоштовні і формуються відповідно до потреб жителів. Діє єдиний читацький квиток для бібліотек міста, стягується певна плата за додаткові послуги, такі як друк документів, сканування, копіювання. Найпопулярніші послуги серед молодіжної аудиторії – ігри в бібліотеці, доступ до інтернету, перегляд фільмів та прослуховування музики. Бібліотечні фонди представлені найновішими виданнями, які є в асортименті книгарень міста.

Члени делегації відвідали Літературний музей ім. Юзефа Чеховича. Також ознайомилися  з діяльністю Воєводської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського. Бібліотека має відділ книжкових колекцій, де зберігаються рідкісні видання, стародруки, карти, світлини, театральні афіші, марки, екслібриси та інші цінні документи, наприклад документи суспільного вжитку громадян (іменні посвідчення осіб). Влада Люблінського воєводства турбується про поповнення унікальних зібрань бібліотеки та фінансує придбання документів, в т.ч. через аукціони. Частина видань надходить від приватних дарунків.

Бібліотеки Любліна активні у своїй діяльності, розвивають цікаві партнерства через локальні та міжнародні проекти, гармонійно поєднують у своїй діяльності традиції зберігання книг, місцевої історії та інноваційних підходів до їх популяризації та надання доступу до них.

Професійний візит до Любліна став яскравим свідченням культурної професійної солідарності Рівного та Любліна у напрямку міжнародної співпраці, збереженню культурної та історичної пам’яті регіонів та розвитку нових суспільно-корисних ініціатив.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews