Сімейні лікарі Рівненщини стали отримувати збільшені зарплати

08.08.2018 06:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

Перші підвищені зарплати отримали лікарі у закладах Рівненщини, які перейшли на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом»

Збільшені розміри грошової винагороди мають сімейні лікарі, терапевти та педіатри у тих районних ЦПМСД, де підписано договори з Національною службою здоров’я України. Тут діє гнучкий підхід до формування зарплат, а розмір винагороди більше не прив'язаний до бюджетної сітки. Тепер керівники цих медзакладів можуть встановлювати рівень зарплати в залежності від кількості декларацій, які підписав лікар, або інших показників.

Троє лікарів Рівненського районного ЦПМСД, котрі набрали максимальну кількість пацієнтів і підписали декларації, вже отримали по 15 000 зарплати. Збільшилися виплати і у медичних сестер, які отримали близько 7 тисяч, розповів головний лікар закладу Валентин Ханенко.

 Понад тисячу декларацій з пацієнтами підписали шестеро лікарів Гощанського районного ЦПМСД. Саме вони вже цього місяця отримають підвищену заробітну плату.

null
Тетяна Поліщук. Фото з сайту РОДА

Приємний грошовий сюрприз чекає на фельдшерів та медичних сестер. За словами головного лікаря КНП «Гощанський районний ЦПМСД» Тетяни Поліщук (на фото), усі разом працюють над підписанням декларацій: медперсонал ходить від хати до хати, пояснює літнім людям, що таке декларація і як її підписати. Оскільки заклад з липня фінансує НСЗУ, то коштів стало більше, аніж у червні. Тепер тут хочуть закупити швидкі тести для амбулаторій, щоб проводити лабораторні дослідження. На ці гроші закуповуватимуть і пальне, аби лікарі мали можливість приїжджати на виклики до пацієнтів. А ще є можливість придбати витратні матеріали для кардіографа та тести до глюкометра.

Підвищені заробітніплати отримали і у Зарічному. Це дев’ятеро лікарів комунального некомерційного підприємства «Зарічненський районний ЦПМСД» За словами керівника закладу Михайла Машталяра, преміювали у ЦПМСД і медичних працівників. Допомагає і районна влада – за кошти місцевого бюджету кожному лікарю придбали планшет. 

«Запровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом» в рамках медреформи дозволило суттєво збільшити заробітні плати лікарів «первинки». А на сьогодні вже 470 тисяч мешканців Рівненщини заключили декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами. Переконана, що оплата за кожного пацієнта стане мотивацією для вдосконалення роботи медиків», - підсумувала заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Нагадаємо, 2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору лікаря, який надає первинну допомогу. Лікаря можна обрати у будь-якому медзакладі, незалежно від місця прописки чи проживання, проте цей медзаклад має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews