Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

На Млинівщині у картопляному бізнесі виживають найстійкіші

09.08.2018 07:30   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

В останні роки погода на Рівненщині неодноразово підносила різного роду сюрпризи краянам, які навіть зафіксували температурні рекорди. Зрозуміло, що йдеться про потепління. Однак якщо пересічним громадянам воно особливих незручностей не створює, то в аграріїв виникають різного роду форс-мажорні обставини.

У скільки обійшлася цьогорічна засуха ТзОВ «Яловицька агротехнологія»? – поки що можна лише здогадуватися, адже підсумки господарювання підіб’ють восени. Отож аби не залежати від примх погоди, керівники яловицького господарства, яке спеціалізується на вирощуванні картоплі,  цьогоріч  придбали поливну систему.

Відомо, що бульба – надто чутлива до вологи у певні періоди росту і від цього значною мірою залежить доля майбутнього врожаю.Ідею з поливною системою керівники товариства виношували з десять років, але її реалізацію через різні обставини відкладали. А цього року тривала засуха прискорила реалізацію наміру і Біренси придбали один «рол» – котушку з автоматичним пристроєм, який розтягується трактором.

Як наголошує один із керівників господарства Люба Біренс, у Голландії дощі йдуть щодня, проте в кожного господаря є своя поливна система. Наступного року яловичини планують придбати ще один «рол». До речі, поливну систему можна використовувати для будь-яких сільськогосподарських культур. Як зазначає пані Люба, найкраща поливна система бельгійського виробництва фірми «Паверс» – вона хоч і дорога, але досить популярна і ефективна.

«Ми з Генріхом агрономи»

Уже за два дні застосування поливної системи можна було оцінити її ефективність: картопля «підросла» на 10 сантиметрів! У «Яловицькій Агротехнології»  на 70-и гектарах вирощують 15 сортів  картоплі, ще 35 сортів посаджені на демоділянках.

null
Фото з мережі Інтернет

Для сівозміни тут також вирощують пшеницю, ячмінь, горох, а цього року вперше посіяли гречку. Наступного року планують посадити червоні буряки – у цьогорічну засуху Біренси не ризикнули, бо кошти викинули б на вітер. Узагалі в «Яловицькій Агротехнології» намагають щороку культивувати якусь нову агрокультуру. До того ж тут не прагнуть захопити для оренди якомога більше землі: для яловичан найважливіше якісно обробити її, а не ганятися за гектарами.

null
День поля на базі ТзОВ «Яловицька агротехнологія». Фото з мережі Інтернет

Цікаво, що на Рівненщині ТзОВ «Яловицька Агротехнологія» залишається чи не єдиним господарством, яке спеціалізується на вирощуванні бульби. Така ж фірма господарює в Хрінниках на Демидівщині, але вона зареєстрована від компанії в Кривому Розі.

Власне, це свідчить про те, що на картопляний бізнес манна небесна не падає – в ньому виживають стійкіші. Ще одне одкровення від Люби Біренс: у господарстві немає професійного агронома. Дивно? Так! Але жінка зауважує: ми з Генріхом агрономи! Узагалі, на її думку, на сільгоспфірмах той агроном, чиї кошти вкладені в агробізнес, тобто той, хто найбільше переймається кінцевим результатом. Сказано це образно, але щиро і мудро…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews