Здолбунів плюс Квасилів? - Здолбунівські депутати вирішили діяти

Та ініціювали розгляд питання про створення об’єднаної громади

16.08.2018 23:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Питання децентралізації й утворення громад на Здолбунівщині до цих пір не порухалося ані на йоту. Тож депутати Здолбунівської міської ради, мабуть спостерігаючи за тим, що діється в інших районах (а будуються ж у районах дороги, ФАПи, дитячі садки, школи), не дочекавшись активних дій від міської влади, самі ініціювали розгляд питання про створення об’єднаної громади. От тільки питання: з ким об’єднуватися? Раз не йдуть на об’єднання з районним центром найближчі села, то чом Здолбунову не об’єднатися із смт Квасилів? Ще долучити хіба що Богдашівську громаду, адже вона по суті вже майже злилася зі Здолбуновом.

Ось як прокоментував таке рішення  депутат Здолбунівської міської ради Микола Орлов:

– Так, ми (представники п’яти фракцій) запропонували міському голові швидко і невідворотньо почати процес децентралізації. Чому Квасилів? Тому що він опинився у ситуації між Здолбуновим і Рівним, втративши свої шанси у об’єднавчому процесі навколо себе в Рівненському районі. Якщо  ми не будемо співпрацювати в рамках однієї громади, то він буде поглинутий обласним центром у 2020-му. Квасилів є логічним продовженням і по автомобільному шляху і по залізничному, по суті такий же промисловий, частково благоустроєний.

Чому Богдашівська сільська рада? Тому що вона інтегрована у життя Здолбунова. Діти в школах і садочках, дорослі на робочих місцях. Якщо об’єднання не буде, то Здолбунову (ОТГ) доведеться виставляти рахунки на частину субвенції за обслуговування дітей, наприклад в ЗОШ, ДНЗ, музшколі. Це територіально близько, навіть мікрорайон має назву суто народну “підБогдашів”:)

Чому немає в листі Здовбиці? В неї ще шанс об'єднати навколо себе заплановані в перспективному плані громади. Однак, як не прикро сама Здовбиця не докладає для цього достатніх зусиль. попри те,що вже є певний прогрес зі сторони Урвенської сільської ради. В разі якщо дії будуть безрезультатними то вона зможе долучитися шляхом доєднання і допроведення виборів депутатів до Здолбунівської ОТГ, а разом із нею і прилеглі до неї села.

Чому в листі немає Новомильська і цього кутка? Тому, що в цій частині району триває активна фаза створення ОТГ навколо Копиткова і ми залишаємо простір для дій активному голові потенційної ОТГ.

Думки у колег можуть відрізнятися від моїх, але така кількість підписів просто зобов’язує міського голову включитися в процес, у якого є шанси бути підтриманим депутатами. Принаймні сусідні громади почують про наше бажання бачити їх разом і почути їх відповіді.

В соцмережах на цю тему чимало коментарів. Ось окремі з них.

«О це вже цікаво! Громада вийшла на 36 тисяч мешканців. Але, наскільки мені відомо, квасилівчани не дуже бажають об'єднуватися зі Здолбуновим».

«Цікаво було б побачити економічні обгрунтування. Чи не потягне Квасилів на дно бюджет Здолбунова? Звісно, є різні дотації та субвенції, але ж... Спасати Квасилів тільки із-за їхньої нерозторопності та пасивності... Можливо, десь викладалися розрахунки спроможності такої громади. Де їх можна переглянути?»

 «Квасилів – достатньо самодостатнє містечко. Доволі не бідні люди там проживають, працюючи у Рівному. При вірному там врядуванні та веденні господарства Квасилів може стати найбагатшим селищем, відкривши двері інвесторам, яким цікавий та близкий рух до Рівного, адже тут залізнична колія і чимало технічних територій для розміщення цехів. Рівне його проковтне та розвине. Здолбунів –те ще болото, яке саме толком не розвивається, якщо подивитись на стан тих же доріг, купу недобудов та незавершень, розвалини заводів, драний центральний ринок та купу корупціонерів при владі, які тим всім курують».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews