Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Рівненські активісти закликають на пікет в Новому Дворі

В Новому Дворі розпочато нове незаконне будівництво УПЦ МП

21.08.2018 14:30   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

Незважаючи на те, що можливість надання Україні Константинопольським патріархом Варфоломієм I Томосу за єдину автокефальну православну церкву вже не припущення, а реальність, православні церкви Московського патріархату продовжують рости по всій Україні, самовільно захоплюючи землі, агресивно поширюючи свій вплив різними заходами як різні хресні ходи чи дитячі фестивалі, де возвеличують возведеного до рангу святих убієнного комуністами російського царя Миколу та його родину.

Москва не бажає випустити Україну з-під свого цупкого впливу, адже інформаційна війна, постійне бомбардування мізків вірян та зомбування їхньої свідомості – це чи не найвирішальніший аспект гідридної війни, яка ведеться проти нас державою-агресором, що діє підступно й підло, кричачи на весь світ, що «их там нет». Насправді ж мільйонні, а то й мільярдні суми йдуть із Росії на фінансування церков, поширення впливу православної церкви МП, що на Рівненщині чи не найбільше спостерігаємо на Поліссі. Де найбільш вразлива стратегічна точка, там і церков МП чомусь рясно й густо, як грибів після дощу. Бо що таке Полісся?

Це, по-перше, прикордонна зона із непевною Білоруссю, а по-друге – підірвати цей регіон зсередини агресор напевне спить і бачить. З одного боку добрий і наївний люд, який в деяких болотистих місцевостях донедавна, в минулому ХХ сторіччі особливою етнічною самосвідомістю не відзначався, йменував себе «тутейшими», легко взяти під свій вплив «канонічністю» церкви. А з другого боку – регіон має слабину і через клондайки, де постійне кипіння пристрастей і напруження. І хто спостережливий, той вочевидь помітив, що на Поліссі чи не кожної неділі відбуваються якісь церковні акції. Як не хрести освячують, то новоспоруджені храми. І все то не КП, а МП. Питання - чому так мало б тривожити наших ієрархів, бо тут криється велика небезпека, це бомба сповільненої дії, наслідки вибуху якої ми вже п’ятий рік спостерігаємо на сході нашої держави.

Агресивна політика московського патріархату не гребує ніякими засобами. Головне – результат. Так, що те, яким чином дістаються місця під церковну забудову, у який спосіб роздобуваються дозволи, нам, простим смертним, хіба тільки здогадуватися. І чим пасивніші ми, тим більше ворог потирає руки, бо його планам ніхто не заваджує.

Проте наші громадяни потроху прозрівають. Є пасивні, є байдужі, але є такі, що усвідомлюють, що подібні речі – то питання нашого життя чи смерті. Тому треба йти на боротьбу і стояти до перемоги, бо війна насправді ведеться не тільки на сході України. Там наші воїни відстоюють наш мир зі зброєю в руках, а от війна інформаційна, війна шляхом провокацій, конфліктів та відвертих диверсій – вона скрізь, по всій Україні й її спалахи щодня ми спостерігаємо то там, то тут – когось убили,  когось незаконно зачинили в тюрмі чи психлікарні, когось облили кислотою…

В суботу, 18 серпня з 11.30 до 13-ої години біля Рівного в Новому Дворі, в районі Царського Села люди вийшли на акцію протесту супроти будівництва нової культової споруди УПЦ МП. Група активістів-патріотів, включаючи Правий сектор, намагалися з’ясувати підстави, на яких розпочато будівництво по вулиці Дачній, 19.

Присутні на ділянці робітники, геодезисти, водій КАМАЗа і машиніст екскаватора відмовилися давати будь-яку інформацію, називати фірму підрядника, який узявся за виконання роботи та й свої прізвища назвати відмовилися.

null
Фото надане активістами

На вимогу активістів був викликаний наряд поліції. Треба сказати, що прибула група оперативно і за їхньої підтримки були викликані відповідальні за будівництво. Священик УПЦ МП І. Омелянчук наголосив, що ця ділянка є його приватною власністю і пред’явив дозвіл на підготовчі роботи.

Наразі екскаватор вже риє ями і встановлюється каркас із палет (свай), тобто вже споруджується фундамент (станом на 20 серпня вже частину фундаменту забетоновано). За словами учасників акції реакція на запитання, хто платить за металоконструкції, транспорт і таке інше, у представників УПЦ МП тула брутальною. Вони по-хамськи намагалися протидіяти фотографуванню – штовхнули оператора, вибили із його рук смартфон.

null
Фото надане активістами

 

null
Фото надане активістами

Такі дії стали підставою для написання заяви в поліцію про порушення з боку Івана Івановича Слободянюка, підприємця, який курує будівельні роботи.

null
Фото надане активістами

Залишається додати, що цей випадок не є першим порушенням з боку УПЦ МП щодо будівництва і функціонування культових споруд. Так поруч із цим будівництвом (але вже на землі, що належить місту Рівне) за 20-30 кв. метрів розташована культова споруда УПЦ МП, збудована в 2015 році без будь-яких дозволів на захопленій самовільно землі, за що було винесено рішення про штраф І. Омелянчуку в розмірі 340 грн. та внесений обов’язковий до виконання припис знести будівлю. Штраф смішний, а на приписи в нас не зважають, тож ніхто нічого не порухав.

Виникає питання, невже всі відповідні служби і владика міста не помічали, як на їхній землі будувалася та вже функціонує споруда УПЦ МП? Чи припустимо на таке безчинство закривати очі в час гарячої фази війни Московії проти України?

Рівненські протестувальники налаштовані рішуче й на одній акції не зупиняться.

В середу, 22 серпня 2018 р. за адресою Дачна, 19 відбудеться мітинг супроти незаконної забудови представниками Московського патріархату продовжиться. Активісти закликають до участі всіх небайдужих.

Початок о 18-й годині.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews