Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Як заробити на… сонці? – перший районний форум з енергоефективності у Млинові

22.08.2018 10:35   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Значною мірою можна стверджувати: в період підготовки до форуму чимало держслужбовців занурилася в глибини економічно привабливої теми, хоча за своїми посадовими обов’язками не дотичні до неї. На форум були запрошені представники фірм, компаній, які впроваджують енергоефективні технології та альтернативні джерела енергії, займаються розробкою обладнання для впровадження таких технологій і мають значний досвід у цій сфері.

Україна одержала затратну модель економіки

Голова Млинівської райдержадміністрації Петро Рухер настільки ввійшов у тему, що оперував фактами і цифрами, як досвідчений менеджер енергетичної галузі. Найперше – чому виникла ідея і що спонукало проведення форуму? Перше: збереження енергії, яку виробляємо з різних джерел. Друге: відновлювальні джерела енергії, які набули великого поширення в Україні і у світі. У спадок від СРСР Україна одержала надзвичайно затратну модель економіки:  затрати енергії на виробництво одиниці продукції у нас в середньому втричі перевищували європейські.

null
На фото праворуч: Олександр Філончук, начальник управління малого бізнесу "УКРГАЗБАНКУ". Фото автора

Цікаве і таке порівняння, яке певною мірою стимулювало очільника Млинівщини до проведення форуму: у середньому на опалення одного квадратного метра будь-якого приміщення поляки витрачають 80 кіловат електроенергії, німці – 50,  в Україні цей показник сягає 225 кіловат! І Як кажуть, коментарі зайві. Значною мірою у повітря випускаємо кошти, які могли б використати на нові дороги, школи, лікарні, стадіони та інше. Та модель економіки, яку одержали в спадок від СРСР, нині успішно реформується. Скажімо, в 2015 році споживання газу в енергетичному балансі країни становив 24 мільярди кубічних метрів у рік. За два роки Україна зменшила споживання газу на чверть і торік його споживання становило 18 мільярдів кубічних метрів.

Маємо подолати  зневіру людей

Україна має потужний ресурс із відновлювальних джерел енергії. Вона активно просувається і по фонду енергоефективності, активно впроваджує програми кредитування населення «Теплий дім», «Ощадна оселя». Однак темпи  впровадження енергоефективних технологій досить низькі. Торік із усіх джерел енергії, які були споруджені в світі, більше половини – частка так званої альтернативної «зеленої енергетики». В Україні торік частка чистої енергетики в енергобалансі країни склала чотири відсотки з лишком, а до 2021 року маємо підняти ту енергопланку до 11 відсотків! Для порівняння: відновлювальні джерела енергії в Ісландії становлять 76 відсотків, у Данії – близько 60 відсотків. Тому й завдання форуму з енергоефективності – озброїти громадян, керівників бюджетних установ потрібною інформацією і переконати, що це перспективний та економічно-вигідний напрямок життєдіяльності. Однак маємо спільно подолати певну дозу зневіри людей в тому, що навіть на рівні домогосподарств слід впроваджувати енергоефективні технології.

null
 Регіональний менеджер одного з енергопроектів Анна Нестеренко. Фото автора

Було цікаво почути на форумі   важливу інформацію про впровадження, скажімо, сонячної енергії в Об’єднаних Арабських Еміратах: країна посідає п’яте місце в світі з видобутку вуглеводів, однак поставила завдання до 2025 року досягти в енергетичному балансі 15 відсотків за рахунок сонячної енергії. Тобто навіть країни, які  мають надлишок енергоресурсів, активно працюють над тим, як і чим ті ресурси замістити.

Солома – потужний енергоресурс

Практично всі сегменти ринку енергозберігаючих технологій були представлені на форумі: використання енергії сонця, вітрові джерела чистої енергетики, солома – надзвичайно потужний ресурс, зокрема, на Млинівщині: агроформування нашого району, окрім для господарських потреб, можуть виробити в рік до 8 тисяч тонн соломи, яка може замінити 4 мільйони кубічних метрів газу. У Млинівському районі споживають в рік 25 – 25, 5 кубічних метрів газу, то, скажімо, шоста його частина може бути заміщена соломою. До речі, на форумі презентували обладнання зі спалювання соломи для виробництва тепла.

Маємо чудові перспективи зі встановлення вітрових джерел енергії. На Млинівщині реалізовується перший на Рівненщині проект використання біомаси для одержання сучасних видів енергії. Для того, щоб усе це впроваджувати, слід активно проводити інформаційну кампанію, а форум із енергоефективності – один із таких інформаційних сегментів.

 Зрозуміло, що багато хто в бюджетній сфері і в приватних домогосподарствах хотів би реалізувати заходи з енергозбереження та енергоефективності, однак не вистачає коштів. Тому важливо було дізнатися про вигідні умови кредитування від представників банківської сфери.

Під час заходу були представлені новітні системи обліку тепла, промислове та побутове обладнання, новинки у сфері енергоефективності для приватних будинків, підприємств та бізнесу.Учасники форуму змогли  не лише ознайомитися з асортиментом, кращими енерготехнологіями,  а й домовилися про подальшу співпрацю із фірмами-виробниками.

У форумі взяли участь керівники підприємств, установ, організацій, приватні фізичні осіби, представники об’єднаних територіальних громад Млинівського, Демидівського, Дубнівського, Радивилівського районів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews