Виставка «Рівне у портретах» відкрилася у Рівненському краєзнавчому музеї

25.08.2018 22:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Напередодні святкування традиційного Дня міста в обласному музеї відкрилася виставка живописних і скульптурних робіт «Рівне у портретах». Тут представлені  31 живописна робота  та 5 скульптур авторства рівненських митців з фондової музейної збірки та декілька із приватних колекцій. 

На роботах зображені  відомі і маловідомі рівняни, представники різних професій, люди різних епох.  Серед відомих і заслужених рівнян, яких увічнили художники,  травознавець і цілитель, Почесний громадянин Рівного священик М. Носаль, гонщик Г.Хлиновський, письменники Л. Кравцов та Є. Шморгун, лікар Б.Квашенко, майстер-різьбяр П. Петросюк,  заслужена артистка України Н. Камінська, музикант та диригент заслужений працівник культури України В. Старченко. Про кожного з цих людей можна розповідати неймовірно цікаві життєві історії. Кожен з них своєю працею, творчістю і самовідданістю прославив наше Рівне. 

null
 Фото Галини Данильчук

На відкриття виставки прийшли митці, роботи яких представлені в експозиції, рідні тих, про кого розповідають творчі роботи і навіть ті, хто позував художникам. 

Одна з найсвіжіших робіт – портрет Надії Косміаді, дочки відомого художника Георгія Косміаді. Портрет цієї поважної жінки створив Олександр Гурістюк. Розпочинав художник  цю роботу в присутності усіх бажаючих в галереї Євро-Арт, а пані Надія терпляче йому позувала. 

null

 

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
Н.Г. Косміаді біля свого портрета авторства О. Гурістюка.  Фото Галини Данильчук

Нині портрет, подарований Надії Георгіївні (на фото) є частиною колекції її приватного музею, що знаходиться у  Рівному на вул. Драгоманова.

null

Надав свій портрет для експонування на виставці і відомий рівненський письменник і музикант Богдан Столярчук (на фото), який написав художник Юрій Сав’юк. 
null
Сирота. Автор невідомий.  Фото Галини Данильчук

 

null
О. Самчук. Портрет дідуся.  Фото Галини Данильчук

 

null
Портрет артистки  Н. Камінської невідомого автора.  Фото Галини Данильчук

Портрети рівнян зайняли важливе місце у творчому доробку художників  В. Гвоздинського, В. Колосова, Р. Звягінцева, А. Куреньова, Л. Крайлюк, О. Сороки, С. Вереславова.  Низка скульптурних портретів, створена художниками М. Сіваком, П. Подольцем, М. Йоришем.

null

А. Старченко біля портрета свого чоловіка В. Старценка авторства А. Куреньова

 А художник Олександр Гурістюк створив ще й «архітектурні портрети» Рівного, де зображені старі будинки, що є архітектурними родзинками міста. Майже 20 робіт з зображення старого Рівного подарував художник Рівненському краєзнавчому музею.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews