У Острозькій академії отримали прописку старовинні ікони

06.09.2018 17:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Академік  Микола Жулинський подарував навчальному закладу три старовинні ікони - «Богородиця», «Христос Пантократор» та «Святий Миколай». Зробив він це в ході  Інавгурації-2018 - посвяти першокурсників у спудеї Національного університету «Острозька академія», інформує сайт НУ «Острозька академія».

Ікони, які датуються кінцем XVIII ст., у 90-х роках знайшов товариш Миколи Жулинського в одному з храмів України. Оскільки він жив за кордоном, то хотів забрати їх із собою, тому звернувся за допомогою до Миколи Григоровича як до віце-прем’єра з гуманітарних питань, щоб він вирішив цю проблему на митниці.

«Незважаючи на те, що це був мій хороший друг, я не міг собі дозволити, щоб таку цінність вивезли з України. Відтак ці ікони залишилися в мене», - розповідає Микола Жулинський.

Два роки тому він звернувся за допомогою до художника-реставратора з Острога Миколи Бендюка, який і зайнявся відновленням ікон. Як розповідає Микола Бендюк, ці ікони очевидно, що були з намісного ряду іконостасу. Коли замінили його на інший, то їх згорнули в рулон і залишили на дзвіниці.

«Найважче під час реставрації було знімати шар з оліфи, через який зображення майже не проглядалося. Доводилося експерементувати з різними хімічними речовинами, за допомогою яких потрібно було зняти цей шар, не пошкодивши при цьому сам живопис», -  розповідає Микола Бендюк.

Ікони прикрашатимуть студентсько-викладацький храм преподобного Федора Острозького в університеті.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews