Чотири пріоритети для Рівненщини в медичній реформі

19.09.2018 22:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Про перші підсумки реформи галузі охорони здоров’я та плани на 2019 рік  йшлося під час засідання медичної ради реформ, інформує прес-служба Рівненської ОДА.

Як зазначила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, Рівненщина досить активно включилася у процес трансформації галузі. Зокрема, у 2018 році сформували спроможну мережу амбулаторій і закладів «первинки», створили три госпітальні округи, розпочався процес «автономізації», успішно стартувала кампанія «Обери свого лікаря».

«Ми з вами звикли працювати на випередження, тому вже повинні спланувати 2019 рік. У наступному році загалом по Україні на охорону здоров’я заплановано спрямувати 92 мільярди гривень, що 10% більше минулого. Тому маємо визначити, як розподілити кошти», - зазначила галузевий заступник.

Світлана Богатирчук-Кривко розповіла про чотири  головні пріоритети галузі на 2019 рік.

По-перше, у наступному році продовжиться реформування закладів первинної ланки медичної допомоги, які 100% мають перейти на договори зі Національною службою здоров’я України. Заступник голови ОДА нагадала, що з 1 липня пряме фінансування за послуги з держбюджету отримують лише чотири центри ПМСД – Рівненський, Здолбунівський, Гощанський та Зарічненський, а вже з жовтня за новою системою фінансування працюватимуть ще 29 центрів.

У медзакладах первинки будуть, так звані, червоні та зелені списки пацієнтів. Людей, які підписали декларації лікуватимуть безкоштовно. А пацієнтам, які не підпишуть декларації, медпослуги надаватимуть платно. Тому, аби люди розуміли, за яким принципом можна буде отримати безкоштовну медичну допомогу, Світлана Богатирчук-Кривко закликала присутніх активізувати роз’яснювальну роботу серед населення області.

«Є райони, де до 65% мешканців вже заключили договори із сімейними лікарями. Це Володимирецький, Березнівський, Гощанський райони. Натомість у Костопільському, Радивилівському та Млинівському кампанія з вибору лікаря на рівні 35-40%».

Наступний пріоритет – початок трансформації на рівні спеціалізованої медичної допомоги.

 «З 1 січня 2019 року усі комунальні заклади вторинного і третинного рівня повинні стати комунальними некомерційними підприємствами. Хоча фінансуватись із Національної служби охорони здоров’я України вони будуть тільки з 1 січня 2020 року», - зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

По-третє, увагу у 2019 році буде зосереджено на реорганізації екстреної медичної допомоги. «Тут ми теж спрацювали на випередження, - розповіла заступник голови ОДА. - На останній сесії обласної ради виділили кошти на проектно-кошторисну документацію із створення диспетчерського пункту. А ті регіони, що наперед спрацювали, будуть мати хороше фінансування з державного бюджету».

Також у наступному році МОЗ України планує розширити програму «Доступні ліки» препаратами з державних закупівель, тож на Рівненщині працюватимуть і над цим напрямком.

«У Кабміні і Міністерстві чекають від нас пропозицій щодо розвитку галузі, враховуючи децентралізацію та створення ОТГ», - звернулася Світлана Богатичрук-Кривко до управлінців, керівників медзакладів та голів громад.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews