Про туристичну привабливість Рівненщини можна дізнатися в обласній бібліотеці

24.09.2018 22:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко
null
 

27 вересня  вже двадцятий рік поспіль Україна разом із країнами світу відзначатиме День туризму. Туризм – це не просто цікаві враження чи мандрівки, які дають змогу багато побачити. Це щось набагато більше, те, що важко пояснити словами, а можна відчути лише душею. Допоможуть вам у цьому найвідданіші наші друзі – книги! Туризму присвячена книжкова виставка,  відкрита у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії, повідомляє його завідувачка Неоніла Кожан.

 Виставка активно популяризує туристичні об’єкти Рівненщини у розрізі 16 районів області, де представлені найцікавіші, найновіші, найповніші видання. Це туристичні путівники, довідники, бібліографічні покажчики, наукові, науково-популярні видання, фотоальбоми, мапи, CD-диски Переважно це книги рівненських науковців, письменників, краєзнавців тощо. Привертають увагу книги краєзнавця Ч. Хитрого «Минувшина Рівненщини: далека і близька», Я. Поліщука «Рівне: мандрівка крізь віки», Г. Данильчук «Рівне у долях його мешканців», О. Прищепи «Вулицями Рівного», О. Харвата « Рівненський край», «Рівне на межі тисячоліть», Г. Бухала «Рівне: вулиці, проспекти, майдани», І. Пащука «Меморіальні дошки у Рівному», С. Виткалова «Рівненщина: культурно-мистецький потенціал в парадигмах сучасності», та ін.

null
 

 

null
 

З туристичними об’єктами Острожчини знайомить довідник «Острозька академія», науково-популярне видання «Князі Острозькі». Бібліографічні джерела присвячені Острогу представлені у покажчику «Одвічні джерела. Острогу 900 років».

null
 

Кореччина зацікавлює своїми туристичними перлинами, які відображені в книгах «Корець і Кореччина: історія», «Кореччина: історико-архітектурна спадщина». Бібліографічні джерела присвячені Корцю представлені у покажчику «Кореччина: минуле і сьогодення» та ін.

null
 

Рівненський район має свої цікаві маршрути: Культурно-археологічний центр «Пересопниця», Вишнева гора, Городоцький монастир та ін.. Про ці та інші об’єкти туризму розповідають книги В. Войтовича «Пересопниця: Рівненський край: історія і культура» та ін. Бібліографічні джерела присвячені Пересопницькому Євангелію представлені у покажчику «Пересопницьке Євангеліє: покажчик документних джерел».

Здолбунівський край отримав щойно завершене тритомне видання з історії краю В. Остапука «Здолбунівщина – земля Волинська», яке в повній мірі розкриває туристичні маршрути Здолбунівщини. На виставці представлені також книги присвячені населеним пунктам: Дермані, Гільчі, Гурбам та ін. Бібліографічні джерела присвячені Здолбунову представлені у покажчику «Здолбунівський край: історія, події, постаті».

Гощанщина відома своїми пам’ятками архітектури XVII ст. – Свято- Михайлівською церквою, церквою Івана Богослова (1595). Про ці та інші об’єкти знайомлять нас книги «Села Гощанщини», «Минувшина Гощанщини: далека і близька» та ін.

Демидівський край має свою славну історію, яка постає перед читачами із книг: «Демидівка. 500 років», «Демидівщина», «Демидівщина туристична».

Історію Радивилівського краю з любов’ю описана журналістом, краєзнавцем В. Ящуком в книгах «Радивилів у перегуках віків». Чимало книг на виставці знайомлять із Національним історико-меморіальним заповідником «Поле Берестецької битви»

Туристичним об’єктам Млинівщини присвячені книги журналіста, краєзнавця Є. Цимбалюка «Млинівщина на межі тисячоліть», «Млинівщина в зеркалі особистостей» та ін.

Знавцем Дубенського краю називають Тамару Дмитренко. ЇЇ книга є універсальною енциклопедією з історії Дубенщини: «Земля Дубенська. Вічний поклик історії» та ін. Бібліографічні джерела присвячені Дубну представлені у покажчику «Пам’яті століть: Магдебурзькому праву Дубна 500років».

null
 

Поліські райони краю найперше дивують туристів своєю незайманою природою. Книги «Природно-заповідний фонд Рівненської», книги Г. Дем’янчука «Звідки тече та річка», «Семи криниць водиця» та ін.. знайомлять читачів з заповідниками, заказниками, урочищами Полісся.

Сарненщина має свої енциклопедичні видання. Це і книги Р. Тишкевич «Сарни», і книги В. Войтовича «Степанський край», «Степань моя мила» та ін..

Древній край Дубровиччина відображена в книгах В. Попенка «Дубровиця», «Дубровиці – 1000 років». Бібліографічні джерела присвячені Дубровицькому краю представлені у покажчику «Дубровиччина: історія і сьогодення».

Історію Рокитнівщини береже книга Анастасії Шеремет «Рокитнівщина: з глибини століть до сьогодення».

Костопільському краю присвячені книги: О. Намозов «Костопіль», «Вулицями Костополя» та ін.

Історія Володимиреччини, її туристичні маршрути з любов’ю описані в книзі-фотоальбомі О. Нагорнюка «Вузькоколійка. 106 кілометрів Полісся», «Історія Володимирця: погляд на межі тисячоліть».

Березнівщина може похвалитися насправді унікальним виданням «Літописами Березнівщини» (1-3 випуск) та ін.

Зарічненський край запрошує туристів відвідати гідрологічні, ботанічні, зоологічні заказники. Книга «Зарічненщина: Зелений туризм. Нобель», праця В. Перуніна «Зарічненщина, або ритми глибинного Полісся втрачені Європою» є компасом в туристичних маршрутах краю.

На книжковій виставці експонується лише невелика частина десятитисячного фонду краєзнавчих видань.

30 вересня, у День бібліотек, відділ краєзнавчих документів відкриє всю свою колекцію книг для рівнян та гостей міста!

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews