На РАЕС планують підвищити потужність енергоблоку №4 до 101,5%

24.09.2018 22:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

Підвищення потужності ядерних установок є загальносвітовою практикою та вважається одним з пріоритетних напрямів діяльності АЕС, адже це один з найбільш економічних і ефективних шляхів отримання додаткової електроенергії. Світовий досвід свідчить, що основне обладнання реакторних установок типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000 має суттєві запаси на збільшення потужності. Як приклад: європейські атомні електростанції «Ловііса» (Фінляндія), «Пакш» (Угорщина), «Богуніце» (Словаччина), «Темелін» та «Дуковани» (Чехія), а також російські – Балаковська, Калінінська, Волгодонська і Кольська АЕ, інформує сайт Рівненської АЕС.

Сьогодні НАЕК «Енергоатом» здійснює комплекс організаційних і технічних заходів для підвищення номінальних потужностей та КВВП вітчизняних енергоблоків, що передбачено Енергетичною стратегією України до 2035 року. Першопрохідцем у даному напрямку є енергоблок №1 (ВВЕР-1000) Южно-Української АЕС, теплову потужність якого підвищено на 1,5%. У Компанії створено концептуальне технічне рішення, яке пройшло експертизу в Держатомрегулювання України, щодо підвищення дозволеної теплової потужності реакторів енергоблоків-мільйонників Рівненської та інших діючих АЕC країни.

Враховуючи позитивний вітчизняний та зарубіжний досвід, на Рівненській АЕС розпочато реалізацію комплексу робіт відповідно до Програми підвищення теплової потужності енергоблоків №№3,4 (ВВЕР-1000) на 1,5%. Пілотним на підприємстві обрано енергоблок №4. Вже проведено серію обстежень та оцінку блоку. Планується, що дозволена теплова потужність становитиме 3045 МВт, електрична – більше 1020 МВт. Збільшення виробництва електроенергії досягатиметься за рахунок підвищення точності вимірювання потужності реактора та точності її підтримання при збереженні основних проектних рішень.

На сьогоднішній день спеціалісти відділу ядерної безпеки РАЕС розробили технічне рішення про дослідну експлуатацію енергоблоку №4 на дозволеній тепловій потужності 3045 МВт. Ним, зокрема, передбачається, що до підвищення потужності блоку буде внесено тимчасові зміни в експлуатаційну документацію, здійснено контрольні вимірювання параметрів енергоблоку, проаналізовано теплові баланси першого та другого контурів на стаціонарному рівні потужності 3000 МВт, а також проведено навчання і контроль знань персоналу, який бере участь у дослідній експлуатації, що стартує на початку 2019 року.

У перспективі також підвищення теплової потужності енергоблоків №№1,2 (ВВЕР-440) РАЕС до 108% (1485 МВт). Відповідне технічне рішення наразі очікує погодження в Компанії, де буде проаналізовано доцільність та економічну вигідність даного питання. Як розповів генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, для підвищення потужності перших двох блоків існує ряд умов, які необхідно виконати, і в першу чергу, це розрахунки можливостей палива в активній зоні реактора та масштабна модернізація так званого «хвоста»: турбіни, генераторів та збуджувачів.

Збільшення виробництва електроенергії Рівненською АЕС стане вагомим внеском у підвищення енергобезпеки та в підтримку енергонезалежності країни.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews