Інна Собко

Інна Собко

журналіст, кореспондент м. Острог

Нічна екскурсія татарським Острогом (Фото)

29.09.2018 18:05   Джерело: RvNews
Автор : Інна Собко

З нагоди Всесвітнього дня туризму 27 вересня в Острозі відбулася нічна екскурсія Татарською вулицею. Проведення таких екскурсій – це європейська традиція, яку в Острозі  впроваджують уже не вперше. І містяни з великою цікавістю відвідують такі атракції.

null
Фото Інни Собко

Цьогоріч організацією екскурсії  займався співробітник Музею історії Острозької академії Андрій Брижук. Ідею проведення мандрівки нічною вулицею Андрій утілював спільно з Олесею Гощук, начальницею відділу туризму виконкому Острозької міської ради та Анастасією Драчук, керівницею Туристично-інформаційного центру Острога. Тематику історії татарської громади і зокрема вулиці, де вона проживали від часу князів Острозьких, організатори обрали не випадково. Власне після відкриття «Культурного барбакану» в пам’ятці національного значення - Татарській вежі 16 ст. - зріс інтерес  та необхідність збереження історії  цієї громади в Острозі.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

Подорож минулим була насичена цікавими історіями про мешканців вулиці, архітектурні пам’ятки, сповнена легенд  та атракцій. Зокрема, острожани зустрічалися із вартовим (виконував роль Олександр Денисюк), знахаркою (Ольга Шляхова), ученим (Богдан Новак), пили воду із цілющої криниці, училися татарської мови, розглядали оцифрований організаторами Острозький Коран та ін. Цікавою була розповідь про лікарку, мешканку вулиці Оксану Цибульську-Захарук, яка 1937 року за свій кошт придбала та встановила перший в Острозі ренгеноапарат (її будинок ще зберігся). Також екскурсовод  розповів про те, що колись Татарську називали вулицею трьох цвинтарів, адже на її околицях було розташовано аж три кладовища.

null
Фото Інни Собко

- Я дуже радий, що такий захід зацікавив мешканців міста й студентів. Ми, організатори, здобули досвід, який дозволить зробити наступні екскурсії кращими, а для відвідувачів це хороша можливість дізнатися історію міста за незвичний час. Важливою в підготовці до екскурсії стала виставка присвячена історії Татарської вежі та історії татарської громади в Острозі, підготовлена науковими співробітниками Державного історико-культурного заповідника Острога, – розповів Андрій Брижук.

null
Фото Інни Собко

 

null
Фото Інни Собко

Нічна мандрівка залишила багато емоцій та вражень. Багатонаціональний Острог  минулих століть залишив по собі велику культурну спадщину, яку завдяки таким заходам містяни відновлюють і бережуть у своїй пам’яті.

null
Фото Інни Собко

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews