Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

«Вселенські бабині іменини»

30.09.2018 10:20   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

В останній день вересня православні українці вшановують пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії, які постраждали за християнську віру.

Це свято має сумну історію. Сталася вона у другому столітті після Різдва Христового, коли в Римі правив імператор Адріан.У той же час у столиці Римської імперії жила благочестива вдова Софія (ім’я якої означає премудрість). У неї було три дочки, які носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов. Жінка втратила чоловіка, проте жила благочестиво, дбайливо виховувала доньок, привчала їх виявляти в житті ті чесноти, імена яких вони мали. Усі вони були вірними християнками. У  137 році в Римі почалося дуже жорстоке переслідування християн. І матір з доньками ув'язнили. Дівчатка тоді були ще зовсім юні: Вірі було 12 років, Надії - 10, а Любові – лише 9. Через деякий час їх відправили на суд, де їх долю мав вирішити імператор Адріан. Він особисто спробував переконати Віру, Надію, Любов і матір Софію відректися від віри. Але йому не вдалося. Це не на жарт розлютило імператора, і тоді він розпорядився, щоб їх катували. Але і це не дало ніякого результату. Дівчат замучили до смерті на очах матері й після поховали. Софія не відходила від могил цілих три дні, й там  сама померла. За це, християнська церква зарахувала їх до лику святих.

Цей день здавна вважається одним із жіночих свят, або ж як говорять в народі – «вселенські бабині іменини». А  тому 30 вересня жінки можуть не працювати, навіть не виконувати хатньої роботи.Тоді як усі Віри, Надії, Любові та Софії приймають вітання у свій день Ангела! Також раніше у цей день не влаштовували весіль і заручин, зате це дуже сприятливий день для сватання - «На Віру, Надію, Любов сватаються, а на Покрову весілля грають».

І хоча свято не належить до великих церковних свят, але воно якесь затишне, натхненне, наче просякнуте останнім, вже скупим, прощальним вересневим теплом і світлом...

А прикмети його свідчать:

Якщо в свято Віри, Надії, Любові та їх матері Софії побачити зграю журавлів, то 14 лютого буде дуже холодно.

А якщо у цей день буде гроза і грім, то осінь буде дуже довгою, але теплою.

Якщо ж в цей день пішов дощ, буде рання весна.

А ще після Віри, Надії, Любові починаються перші заморозки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews