Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

У Рівному урочисто відзначили 30-річчя створення «Товариства шанувальників української мови і культури»

12.10.2018 22:45   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Урочистості з цього приводу  відбулися в приміщенні МБК «Хімік» 10 жовтня. На свято зібралася українська громада, яка об’єднала людей різних поколінь і професій, патріотів України, котрі люблять і шанують рідну мову і культуру. Через роки заборон і нищення української мови пронесли рівненські просвітяни святу любов до рідної мови та землі, дарованої Богом.

Ініціатором урочистого заходу виступило Рівненське міське об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка.

null
Спільне виконання гімну України. Фото Віри Мельникової

«Товариство шанувальників української мови та культури ім. Т. Шевченка утворилося ще у 1988 році. Тоді, як ви розумієте, це був сміливий крок з боку рівненських просвітян. Прогресивні українці повстали проти свавілля комуністичної системи, яка нищила національні мови республік і гальмувала подальший їх розвиток. Наше товариство започаткувало боротьбу за надання державного статусу українській мові та утвердження національної символіки. Українська мова має бути в Україні державною без будь-яких умовностей. І сьогодні наша громадська організація до цього процесу намагається залучати молодь, щоби  передати їм естафету пошани і любові до рідного слова і рідної культури. Мета нашого заходу саме така», – розповіла голова товариства пані Катерина Сичик.

null
Виступає Катерина Сичик. Фото Віри Мельникової

Урочистий вечір розпочався зі злагодженого співу національного гімну «Ще не вмерла Україна», у виконанні всіх присутніх.

null
Фото Віри Мельникової

Ведучі заходу розповіли про історію утворення товариства і їх боротьбу за мову, за соборність і незалежність України. «Товариство шанувальників української мови та культури ім. Т. Г. Шевченка» було створено 29 вересня 1988 року, а 18 червня 1989 року в день Героїв на полі Берестецької битви  вперше піднятий синьо-жовтий прапор.

null
Протоієрей Сергій Лучанін. Фото Валерія Войтовича

 Своє благословення адресував громаді секретар Рівненської єпархії православної церкви Київського патріархату протоієрей Сергій Лучанін. Він передав усім присутнім благословення і привітання керуючого Рівненською єпархією Київського патріархату архієпископа Іларіона, побажав усім миру, міцного здоров’я і Божого благословення.

Згадали і поіменно прізвища тих борців за незалежність, котрі вже відійшли у світ інший, але їх справа жива: це Василь Червоній, Йосип Пацула, Олекса Новак, Борис Степанишин, Олеся Міськова та інші.

null
Фото Віри Мельникової
 

 

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Виступає міський голова Володимир Хомко. Фото Віри Мельникової

Медалі «За жертовність і любов до України» було вручено просвітянам:  Євгенії Гладуновій, Ірині Міськовій, Івану Дем’янчуку.  Багато членів «Просвіти» були нагороджені подяками від Рівненського обласного об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка та почесними грамотами.

З вітальним словом до багаточисельного зібрання звернувся міський голова Володимир Євгенович Хомко, який часто бере участь у просвітянських заходах і підтримує видавничу діяльність громади. Він розповів про те, як змінюється на краще мовна ситуація в країні і, зокрема, у нашому місті. Навів позитивні приклади з  реорганізації навчальних закладів щодо впровадження української мови у навчальний процес, звернувся до молоді зі словами: «Слід любити і шанувати рідну мову і культуру, слідкувати за своєю мовою, щоб не вживати суржик і русизми».  Володимир Євгенович побажав просвітянам продовжувати свою благородну для суспільства справу.

Міський голова вручив почесні грамоти і подяки активним просвітянам: Лілії Овдійчук, Людмилі Матюшенко, Сергію Новаку, Наталії Савчук, Тетяні Грещук та іншим.

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Голова РОО НРУ Микола Вельгус. Фото Валерія Войтовича

 

null
Фото Валерія Войтовича

Перед присутніми виступив боєць добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Сергій Новак, який сказав, що він, як і тисячі вояків, воював за єдину, соборну, самостійну державу і прагне її бачити саме такою.

На урочистостях були присутні і гості з інших міст України. Перед просвітянами виступив киянин, політичний і громадський діяч, один із засновників товариства Микола Стельмах. Він розповів про свій життєвий шлях, який був пов’язаний з нашим містом, про співпрацю і дружбу  з Василем Червонієм,  дав високу оцінку діяльності «Товариства» і побажав його членам миру, щастя, здоров’я.

А на адресу молоді з його вуст прозвучали такі слова: «Часом говорять, що політика – це брудна справа. Вона справді брудна, якщо її робити брудними руками. Але коли чесні люди кажуть: «Я не піду в політику, це брудна справа», то виходить, що чесні не йдуть, а негідники вже там, і потім із своїх високих кабінетів вони керують нами. Тому я закликаю молодь, сміливо йти в політику і творити нашу щасливу, заможну, щиру Україну».

null
Просвітянські лідери Роман Омельчук та Іван Дем'янюк

Лідер, засновник «Товариства» пан Іван Дем’янюк висловив свою шану  борцям за українську мову, за незалежність, за демократію, а особливо тим людям, яких уже немає серед нас. Але їх справа живе і розвивається. «І найкращим пам’ятником для цих людей є наша дійсність: незалежна Україна, що українська наша мова зараз пошанована і ніхто її не забороняє, як колись забороняли, йдуть процеси утвердження незалежної української держави. Ми переконані, що Україна увійде у число передових держав Європи і світу», – такими словами він завершив свій виступ.

null
Володимир Мазурець

Привітав усіх присутніх зі святом і голова Рівненської обласної організації «Просвіта» Іван Вєтров. Він говорив про видання книги «Просвітянське століття Рівненщини», що незабаром ця книга потрапить у кожен заклад освіти Рівненщини, адже у ній історія нашої боротьби. Зокрема він наголосив: «Дуже важливо, щоби навчальні заклади, будь-які громади запрошували нинішніх просвітян і слухали б їхні розповіді про творення української держави».

null
Фото Віри Мельникової

Почесні грамоти за активну багаторічну просвітянську діяльність, патріотизм, відданість справі було вручено Михайлові Борейку, Володимиру Мазурцю, Ларисі Симонович та іншим членам товариства.  

null

Почесними просвітянами стали: Микола Стельмах, Василь Рудюк, Віктор та Сергій Шкуратюки (на фото), Євгенія Піддубна, Юрій Вовк, Анатолій Федоренко, Валерій Марчевський,  Олександр Веремчук, Василь Василець, Борис Чугай, Микола Красько та інші.

null
Людмила Матюшенко та міський голова Володимир Хомко. Фото з мережі Фейсбук

На сцені будинку культури виступили дитячі художні колективи та  талановита молодь: танцювальні гурти «Калинонька» та «Криниченька» (БК «Хімік), переможці міського конкурсу читців-декламаторів «Живи, Кобзарю, в пам’яті людській» –  Роман Полюхович та Михайло Бляшин  (школа «Центр Надії»), які  виконали композицію «Шевченко єднає Україну». Національний український спів подарував глядачам гурт традиційного народного співу «Ранкова роса» (школа за числом 28, керівники Юрій та Алла Ковальчуки). Потішив усіх своїм дзвінким злагодженим співом хор зі школи  за числом 23  «Райдуга» із піснею на слова Т. Шевченка (керівник Руслана Фурман).

null
Історичні прапори. Фото з мережі Фейсбук

Член ради «Просвіти» Мирослава Косарєва зауважила, що «…сьогоднішнє зібрання – це справжнє свято, велика історична подія. Адже національно-демократичний рух на Рівненщині почався від заснування «Товариства шанувальників української мови і культури».

null
Фото Віри Мельникової

 

null
Фото Віри Мельникової

Події останніх років вкотре переконали нас в необхідності ще уважніше вчитуватися в пророчі тексти Тараса Шевченка і не забувати його духовних настанов. Бо, як відомо, без минулого – немає майбутнього. А людям, які втілюють в сучасне життя національні ідеї, відстоюють державницьку позицію, утверджують і підносять значення національної мови і культури в Україні, побажаємо міцного здоров’я, подальшої активної плідної діяльності в усіх сферах суспільного життя.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews