Хто і чому докопується до правди про страту патріотів у Млинові

У селищі шукали останки жертв НКВС

12.10.2018 23:18   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

У Млинові працювала група археологів ДП Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології Національної академії наук України та команда геофізиків з Києва, які проводили пошукові роботи залишків Костелу Внебовзяття Пресвятої Діви Марії та останків жертв розстрілів НКВД у 1945-1947 роках. Проведена георадарна зйомка території на орієнтовних місцях, вказаних місцевими жителями. Після обробки результатів інформація буде подана у науковому звіті.

Очевидно, що цього звіту з нетерпінням чекатимуть чимало краян. І річ не тільки в його  історичній цінності, хоча це надто важливо. Років десять тому млинівчани пробували провести розкопки місць, де в післявоєння був розташований відділ НКВС, поряд із яким енкаведисти страчували повстанців та людей із націоналістичного підпілля. У Млинівській селищній раді тоді навіть була створена відповідна комісія.

За переказами старожилів, у болоті неподалік приміщення із недоброю славою – колишнього НКВС, який нині у райцентрі називають «Стара пошта», -  можуть бути захоронені останки загиблих патріотів. На жаль, наміри місцевих краєзнавців пролити світло на цю сторінку нашої історії десять років тому не увінчалися успіхом. Річ у тім, що такі роботи проводять не емоційним наскоком аматорів, навіть якщо вони керуються найгуманнішими намірами. Такі дослідження потребують ґрунтовної підготовки,  в тому числі із залученням відповідних фахівців, служб і т. д. Одним словом, тоді до розкопок так і не дійшло. Відтак ціннішою і вагомішою буде інформація науковців із Києва…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews