Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Як створити сімейний бізнес удома?

Тваринники Рівненської та сусідніх областей навчалися та ділилися досвідом щодо створення сімейних ферм

17.10.2018 17:00   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Наприкінці минулого тижня у с. Мирогоща, що на Дубенщині, у затишному відпочинковому комплексі «Фермерська хата» зібралися фермери тваринницького профілю. Прибули на навчання з Рівненщини та Хмельниччини. В рамках проекту «Створення сімейних молочних ферм», який реалізує на західній Україні група компаній «УкрМілкІнвест» для тих фермерів, які взялися за справу створення сімейних молочних ферм, організували навчальний семінар «Основи виробництва молока на сімейній фермі».

Навчання передбачене для тих фермерів, хто вже організував сімейні молочні ферми. З діда-прадіда селяни в Україні тримали велику рогату худобу та уміють, як за нею доглядати. Проте коли корова не одна, а з десяток, а то й два, а господар ставить перед собою ціль працювати й отримувати прибуток та розширювати виробництво, тоді саме життя підштовхує до необхідності вчитися передовим технологіям. Адже світ у цій справі давно пішов далі, аніж наші діди-прадіди. Тож у рамках проекту спеціалісти поставили перед собою завдання не тільки навчити селян, як створити ферму, а ще й провести їх шляхом становлення цього бізнесу: організовувати тематичні семінари та консультувати.

null
 Фото Людмили Марчук

Планують незабаром відкрити навчально-консультаційний центр у с. Здовбиця Здолбунівського району,  куди фермери й тваринники завжди можуть звернутися за консультацією.

null
 Фото Людмили Марчук

«Чому обрали для розвитку сімейного фермерства саме західну Україну?» – цікавлюся я. Виявляється, що подібний проект вже відбувся раніше на Львівщині за підтримки Канадського уряду й нині там відкрилися й успішно розвиваються понад 50 сімейних ферм. Цей проект передбачений для фермерів всієї великої Волині: Рівненська, Волинська, Хмельницька та Житомирська області. Хоча подібні проекти раніше реалізувались і на Півдні та Сході України.  

null
 Фото Людмили Марчук

Навчальна програма «Основи виробництва молока на сімейній фермі» розрахована на один день, проте надалі її розвиватимуть за напрямками й знову запрошуватимуть фермерів. 

null
В перерві Віталій Степанович консультує підприємців. Фото Людмили Марчук

Віталій Степанович – головний тренер Львівської аграрної дорадчої служби. Лікар ветеринарної медицини з 30-річним стажем в молочному тваринництві, він знає про тварин все. Має розроблені успішні програми, які вже випробувані на практиці. На семінар він навіть привіз показати тваринникам види різних кормів для тварин, про які говоритиме на семінарі.

«Навчаю всіх, хто хоче заробляти гроші. Виробництво молока може бути найуспішнішим бізнесом, а може бути самим неуспішним, в залежності від того, як до нього відноситися», - каже тренер.

null
Фото Людмили Марчук

Олександра Янчук та Тетяна Шеруда консультували фермерів з фінансово-економічних питань.

Взагалі проект УкрМІлкІнвест (УМІ), що є одним з найбільших молочних господарств Рівненщини (1500 голів ВРХ, сучасні технології), стартував на Рівненщині успішно. Після відкриття у листопаді 2017 р. першої сімейної ферми у с. Стара Мощаниця Здолбунівського району, відкрили сімейну ферму Пузирьових у с. Рачин Дубенського району. На відкриття завітав посол Канади в Україні, що засвідчило публічне визнання важливості проекту. 

А у 2018 році приєдналась до проекту і Хмельниччина. Вже відкрито в цій області дві сімейні ферми, триваєх підготовка до відкриття ще декількох. 

На сьогодні в проекті 12 сімей, що утримують понад 200 голів ВРХ та мають добову загоготівлю молока понад 3000 літрів.

null
Фото Людмили Марчук

 

null
Фото Людмили Марчук

Мені хотілося поговорити з фермерами. Хто вони ці люди, як відважилися та організували таку нелегку справу.

null
Наталія Никончук.  Фото Людмили Марчук

Наталія Никончук родом із села Стара Мощаниця Здолбунівського району. Вона одна з перших підприємців, які створили сімейні тваринницькі ферми на Рівненщині.

«Минулого року склалася з тваринництвом у нашому районі катастрофічна ситуація. Великі агрокампанії позабирали землі й люди масово почали вирізали худобу. Я поїхала шукати ради в Дубно, а тренери організували таких як я та повезли нас на Львівщину, де ми своїми очима побачили, як люди хазяйнують у себе вдома. Я зважила все й прийняла рішення організовувати сімейну ферму. Адже маю усі для цього умови. Біля моєї хати лужок, гарне пасовисько, річка, 10 га землі.  І раніше я по 4 корови тримала, свиноматки, а чоловік все на заробітках. Мене врешті-решт перестав влаштовувати такий стан справ. Дитина підростає і батька не знає. Та ще й на будівництві травмувався, купу грошей витратили на лікування. «Хто ти там? – кажу чоловікові. – Давай будемо будувати свій бізнес у себе вдома». Тож після того, що я побачила на Львівщині, ми власними руками, мінімальними зусиллями збудували приміщення для худоби та закупили корів. Тепер вже потроху вже от борги віддаємо". 

null
Роман Лагнюк (справа). Фото Людмили Марчук

Роман Лагнюк із села Теслугів Радивилівського району приїздив до Наталі Никончук у Стару Мощаницю за досвідом. Його історія, як він прийшов до створення сімейної ферми дуже цікава й повчальна. Вісім років провів хлопець на заробітках. Де тільки не був: у Польщі, Чехії, в Одесі. Найбільше збурила все єство робота в Польщі.

«Як до раба до тебе ставляться…  – зізнається Роман. Тому став думати, як би мені на  своїй землі розпочати свою справу, яка б дала прибуток, щоб прогодувати сім’ю. Шукав давно. Налагодив контакти з тваринниками на Львівщині, Дніпропетровщині, поїхав у Стару Мощаницю…»

Так Роман Лагнюк і відважився. З двома братами побудували ферму, взяли 15 корів: п’ять  своїх і десять взяли на кошару, придбали два доїльні апарати.

 Я поцікавилася, де Роман взяв кошти на початок справи та куди й за яку ціну здає молоко.

«На початок справи грошей заробив на заробітках, а частину витрат покрив за грант на розвиток від  «УкрМілкІнвест», – розповідає підприємець. – Працюю з матір’ю та двома братами. Родина наша багатодітна. Всі брати й сестри вже дорослі та все по заробітках.  Грішми допомагає брат, який живе на Чукотці. А щодо молока, то здаємо його підприємству «Радивилів-молоко». Платять 5.50 грн. за літр. Біля 220 літрів у день надоюємо».

null
Ірина Пузирьова (зліва). Фото Людмили Марчук

Ірина Пузирьова з Рачина Дубенського району. Працює з сином. «Проконскультувалися, побудували хліва, взяли десять корівок і тримаємо їх. В липні місяці тільки-но взяли. Ми початківці. Але стараємося й віримо, що все буде  в нас добре», – розповідає жінка.

У Хмельницькій та Рівненській області цього року створилося 7 сімейних ферм.

null
Типи кормів. Фото Людмили Марчук

 Керівники проекту та тренери поставили за ціль не тільки навчити тваринників складанню раціону для ВРХ та правильному графіку годівлі, але й дати фермерам-початківцям економічні основи для ведення малого сімейного бізнесу. Адже щоб бізнес був успішним, треба передусім навчитися рахувати гроші.

Була на семінарі й приємна несподіванка.  З нагоди міжнародного Дня сільської жінки тепло привітали жінок-фермерів та вручили їм подарунки.

null
Фото Людмили Марчук

 

null
Фото Людмили Марчук

 

null
Фото Людмили Марчук

 

null
Фото Людмили Марчук

 Охочих навчатися або створити сімейну молочну ферму просимо звертатися за контактами:

Тетяна Гапук, координатор, моб. 063 2044124gtm@dubnoinvest.com

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews