Чому для млинівчан знову хмари потемніли

Як гурт «Козацька рада» з Млинова дебютував на всеукраїнському фестивалі

21.10.2018 23:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

 У переддень Покрови, Дня козацтва, створення УПА та захисника України до Луцька з'їхалися сотні гостей, адже тут стартував перший Всеукраїнський фестиваль повстанської пісні «За Україну, за її волю!», ініціатором якого став голова Волинської ОДА Олександр Савченко. Сорок п’ять колективів із Волинської, Рівненської, Тернопільської, Львівської областей та міста Києва дарували  волинянам добре відомі та давно забуті пісні.

До речі, за словами директора обласного науково-методичного центу культури Любові Рожнової, попередником теперішнього дійства  став обласний фестиваль – «У піснях мого народу доля України», який нині доріс до статусу  Всеукраїнського.

null
Любов Рожнова. Фото надане автором

Театральний майдан обласного центру Волині на час урочистості набрав вигляду повстанського лісу, адже сюди із кожного району Волині доправили імпровізовану криївка чи схрон із місцевим колориту – у них відтворювалася атмосфера повстанських помешкань та сховків, тож криївки традиційно маскували дубовим чи смерековим гіллям, а всередині - лежанки, телефони, друкарські машинки та інші атрибути партизанських буднів. 

null
У повстанській криївці. Фото надане автором

За столом часто-густо можна було побачити зв’язківця, а поблизу схронів подекуди пантрували дозорці, із якими залюбки знімкувалися перехожі. У деяких криївках гостинно запрошували скуштувати вареників чи сала, а також долучитися до співу повстанських пісень.

 Поблагословив учасників фестивалю митрополит Луцький та Волинський УПЦ Київського патріархату  Михаїл,  попросивши заступництва для кожного захисника України.

– Пісня, як молитва – лине із серця, людина у ній висловлює всю глибину своєї душі, якою ділиться із ближніми", – зауважив владика. – Повстанська пісня також нагадує про цінності та надихає до майбутніх перемог і праці, а також допомагає залишатися патріотами своєї землі.

null
Фото надане автором

За словами голови Волинської ОДА Олександра Савченка,  фестиваль  започаткували на Волині, адже саме тут народилася УПА. Пісня ж завжди йшла пліч-о-пліч з українцями. Це свято наших прадідів, адже вони завжди мріяли, що їхні пісні будуть лунати не в підземеллях, схронах, а на площах незалежної України",  – підкреслив очільник Волині.

Учасники фестивалю вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя за Україну.

Відтак, кожен колектив нагороджували дипломом-подякою від голови Волинської ОДА за відродження повстанської пісні та збереження традицій. Серед дипломантів – народний вокальний чоловічий ансамбль «Козацька рада» із Млинівського району. Поволі цей гурт обдарованих виконавців не просто виходить на всеукраїнську сцену, а стрімко завойовує симпатії глядачів і слухачів. Сподіваюся, що слава про цей гурт лунатиме завжди і повсюдно, а зустрічатимуть і проводжатимуть співаків із ріднокраю: гучно, велично, з благоговінням і нескінченними оваціями, - як на фестивалі в Луцьку. Причому, млинівчани виконали лише дві пісні, а схвальних відгуків і гастрольних пропозицій – хоч відбавляй.

null
Гурт "Козацька рада". Фото надане автором

До речі, підтримати земляків прибула начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Тетяна Троцюк: із волинянами її поєднує більш як десятирічна творча праця, тому колеги не забули запросити свою колишню очільницю на всеукраїнське творче дійство. Завітав на свято повстанської пісні і голова райдержадміністрації Петро Рухер: зігнорувати таку масштабну і резонансну подію неподалік за декілька десятків кілометрів, на його думку, було б просто грішно. Власне, повстанська пісня – духовне осердя кожного краянина, його патріотичний дороговказ і путівник серця…

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews